maandag 15 mei 2017

Slechtvalken in de Vitustoren in Hilversum

Slechtvalk 20 dagen oud

Wil je mee naar Hilversum, naar de Slechtvalken in de Vitustoren ? Natuurlijk wil ik mee.
Dus samen met Yvonne, in de vroege avond, op pad naar de Vituskerk van de RK parochie Vitus & Willibrord in Hilversum.
Lang geleden, toen Bert Nypels nog dirigent van het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior was en daarnaast ook nog van het kerkkoor van de Vitus, hebben we er een keer gezongen.
Nu dus voor een andere reden en ik heb nog geen idee hoe hoog we gaan of hoe stijl de trappen zijn en of er gelegenheid is om foto’s te maken. Wel meegekregen dat er waarschijnlijk meerdere personen mee naar boven gaan en het zo’n 200 traptreden zijn.

Harry
Pascal
Langzaam wordt de wachtende groep voor de kerk groter en als de ringers Pascal en Harry gearriveerd zijn kan de klim beginnen. 
De trappen zijn goed begaanbaar, maar desondanks blijft het een behoorlijk klim. Als we even stil staan in de klokkenruimte, paal naast de klokken, slaat deze half acht. Een denderend geluid, maar verder komt iedereen zonder problemen boven.
Harry moet vervolgens nog een aantal meters verder omhoog klimmen in één van de hoektorens om de jonge Slechtvalken op te halen uit de nestkast.



Harry en Yvonne


De ringspullen worden in het midden van de ruimte uitgestald ( op de vloer van de torenspits). Pascal en Harry ringen en ook Yvonne mag haar eerste Slechtvalk onder toezicht ringen, meten en wegen.
Er is veel belangstelling voor de werkzaamheden door de uitgenodigde vogelliefhebbers en voortdurend zijn er camera’s of smartphones gericht op de jonge Slechtvalken, die inmiddels zo’n 20 dagen oud blijken te zijn.


Buiten laten de ouders zich horen en vliegen druk heen en weer. Maar het valt niet mee om die snelle vogels op beeld vast te leggen. Slechtvalken zijn de snelst vliegende vogels. Daarnaast is het bordes maar een meter breed en zijn de vogels maar even in beeld.

Slechtvalk


Bordes met zicht op Hilversum

Toch nog enkele plaatjes weten te maken van een ouder uitrustend, op een torentje op de Vituskerk zelf.
Na het ringen krijgt iedereen de gelegenheid om foto’s te maken voordat de Slechtvalken weer in de tas verdwijnen om teruggezet te worden in het nest.











Ik wist niet dat er Slechtvalken in de Vitustoren zaten, maar op de site van de kerk vond ik meer informatie over deze Slechtvalken en blijkt dat ze er al meer dan 10 jaar te broeden.




Een laatste plaatje en dan terug naar het nest

Vitus Hilversum

De benedenwereld is wel klein


even klimmen

Politiebureau Hilversum
herkenbaar aan de zendmast

ringen worden niet gegeten
28-04-2017 Vitustoren opnieuw in blijde verwachting...              
De slechtvalken die op 65 meter hoogte in de Vitustoren een riante nestkast bewonen hebben -evenals vorige jaar- weer vier eieren gelegd die momenteel worden uitgebroed door beide ouders. Hopelijk brengt het broedsel ons begin mei weer 4 jonge slechtvalkjes die dan onder grote belangstelling zullen worden gewogen, geringd en geregistreerd door Harry en Pascal van de roofvogelwerkgroep ’t Gooi op de vloer van de torenspits.
De nestkast voor de slechtvalken bevindt zich boven in één van de hoektorens naast de grote torenspits aan de zuidoostkant van de kerk, op 65 meter hoogte.
Om de nestkast van binnenuit te bereiken klimt de vogelwachter in de hoektoren van waaruit de nestkast ter grootte van één kubieke meter aan de achterzijde bereikt kan worden en met een luik kan worden geopend.
Zodra het ouderpaar even uitgevlogen is om te foerageren wordt de uitvliegopening tijdelijk even afgesloten met een schot zodat de jongen in een tas naar beneden kunnen worden getakeld naar de spitsvloer in de toren waar de beestjes worden gewogen, gemeten, geringd en gefotografeerd.
Daarna worden ze zo snel mogelijk weer in de nestkast teruggeplaatst waarna de ouders weer bij de jongen worden toegelaten om hen te voeden o.a. met duiven.
Bij het ringen van de jonge slechtvalken krijgen ze om beide pootjes een ring met een landencode en uniek nummer en een kleur-ring.
De ringnummers zijn uniek en worden internationaal geregistreerd in een databank.
Het duurt ongeveer 40 dagen voordat de vogels zelf kunnen vliegen.

Op de vaste eetplek van de slechtvalken op de toren naast de klokkenkast aan de oostkant lag een enorme hoeveelheid restafval en karkassen van prooidieren, al of niet voorzien van ringen. De oogst was een vuilniszak vol etensresten die voor nadere analyse en onderzoek naar Naturalis gaat. (bron: website Vituskerk)

2 opmerkingen:

  1. Heel bijzonder, die donzige roofvogelkuikens!
    schitterend. en petje af voor dit hoge klimpartijtje.
    Mooi fotoverslag,
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige informatieve fotoserie. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen