zaterdag 20 mei 2017

De kwartel, koning van CES 4.

Kwartel
Het is donker. De maansikkel staat hoog aan de hemel, als ik om vier op de fiets richting de CES locatie fietst.
In de tijd dat ik nog nachtdienst draaide, was dit tijdstip een soort kantelpunt in de nacht. De stappers waren bijna allemaal naar bed en de voor de vroege dienst was het nog net te vroeg. De stad was even van ons.

Kwartel
In ieder geval is er op de CES wel activiteit. De netten worden voor de officiële zonsopgang opengezet, geheel volgens de regels.
De titel is een beetje verkeerd gekozen. De kwartel valt eigenlijk buiten de CES 4, omdat er een extra carré, speciaal voor de kwartel was opgesteld. Natuurlijk erg leuk als het dan ook lukt om een kwartel te vangen.
De Kwartel, een stiekemerd, die tussen het hoge gras door laveert en zich wel laat horen, maar zelden laat zien.
Jammer, het is zo’n  prachtig getekend beestje. Een enorme kleurschakering van veren.
Het lukt om een Kwartel te vangen en ik krijg even de tijd om deze vogel  op de foto te zetten. 

Tim komt ook nog even langs
Maar daarna direct weer door, met z’n vieren Tijs, Maurice, Gerard en ik hebben we toch onze handen vol om de vogels te vangen, ringen, meten, wegen, teken verwijderen en bij een aantal een  monster te nemen voor nader onderzoek. 

Kleine Karekiet

Grauwre Vliegenvanger
Maurice en Gerard lopen de netten langs om de vogels te vangen. Volgens de smartphone van Maurice hebben ze deze ochtend 20 kilometer langs de netten afgelegd.
Tijs en ik houden zich met de andere werkzaamheden bezig. Van achttien vogels werden er monsters genomen.

Grote Bonte Specht, man

Grote Bonte Specht vrouw
Ook dit keer een aardig diversiteit aan vogelsoorten : Winterkoning, Grote Bonte specht, Boomkruiper, Pimpelmees, Merel, Koolmees, Zanglijster, Tjiftjaf, Grauwe Vliegenvanger, Kleine Karekiet, Roodborst, Bosrietzanger, Heggenmus, Zwartkop, Vink, Tuinfluiter en Putter.

jonge Tjiftjaf

jongen Zanglijster met een teek


Later in de middag gooit Tim er een appje uit dat het gras bij Key West gemaaid is. Op die locatie hebben een aantal kieviten hun nest en of jongen. De vraag is  hoeveel er nog over is van de nesten en jongen.
Samen met Riet ga ik toch even kijken en zie een pul lopen. Makkelijk om die nu te pakken, er is voor het beestje weinig gelegenheid om zich te verstoppen. Het ringnummer 1630166 geven we door aan Tijs.
Thuis maak ik een bericht voor Facebook, maar voor plaatsing even langs Tijs en Maurice gestuurd. Was een beetje scherp en het later iets milder als nog geplaatst. 

weg nesten. !! 
“Tegen een maaimachine kan een Kievit niet op.!! De kieviten snappen er niets van. Ze zitten midden in hun broedseizoen. De pullen ( jonge Kieviten) houden zich nu op tussen het hoge gras. Vader of moeder Kievit kijken vanaf een verhoging toe en bij bedreiging van hun kroost vliegen ze luid schreeuwend op. Om de jonge te waarschuwen om nog verder weg te duiken tussen het gras en om de bedreiger af te leiden van het nest en/of jongen. Maar tegen een maaimachine kan ook een Kievit niet op. Wegduiken helpt niet voor de maaimachine en ook van een nest blijft niets meer over. Vervolgens is er geen plek meer om tussen te schuilen. Vorige week liepen er tussen het gras nog diverse jonge Kieviten en was er zelfs nog een nieuw nest. Dat nest is nu weg. Vandaag nog wel een pulletje zien lopen in het kale veld. Wordt moeilijk voor hem om in deze omgeving te overleven. En dan te bedenken dat de Kievit het toch al zo moeilijk heeft, en daardoor zelfs twee jaar op rij tot de vogel van het jaar werd gekozen. Triest, dit valt toch niet uit te leggen. Locatie De Wetering nabij Key West.”


2 opmerkingen:

 1. Prachtig om de kwartel zo in details te kunnen zien! Mooie schutkleur. Maar het bericht wordt een beetje overschaduwd door het kievitendrama.... triest!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal eens met Maria. Zo zonde :'-(

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen