vrijdag 5 mei 2017

Vijf keer een Stonechat

Roodborsttapuit
Ja, dit keer verliep de vogelochtend in het Engels en mochten de RBT’s of Robo Tap’s ofwel Roodborsttapuiten zich verheugen op de belangstelling vanuit het buitenland.
Maar goed, voordat we de zandbak induiken, eerst nog even thuis een paar grote jongens van een ring voorzien. Een Houtduif, Ekster en een Kauw kregen van Tijs een mooie ring om. De Kauw zelfs nog een extra gele ring. Ben benieuwd wanneer hij zich weer meldt in onze tuin.

Vervolgens door naar de zandbak, waar Heiner Flinks al op ons stond te wachten. Heiner was speciaal vanuit Duitsland overgekomen om Tijs te helpen bij het vangen en ringen van Stonechats. Heiner doet al jaren onderzoek naar het gedrag en de leefwijze van de Roodborsttapuiten en mag expert genoemd worden met betrekking tot deze vogelsoort.

Roodborsttapuit - man

Roodborsttapuit - vrouw
Het vangen en ringen van Roodborsttapuiten is heel andere techniek dan het ringen met behulp van mistnetten. 
Deze tapuitjes hebben hun eigen territorium, waar ze zich voornamelijk in ophouden.
Stap één is dus het vinden van de territoria van de Roodborsttapuiten. 
Nu geven ze dat meestal zelf aan, door boven op een kale tak zich zingend te laten zien en of horen.
Wel goed kijken, het is maar een klein vogeltje van rond de 10 gram.
Maar fietsend of wandelend over het fietspad bij de Haarrijnseplas kun je ze tegenkomen. 

Heiner en Tijs
Stap twee is het op de juiste plaats, plaatsen van de valletjes.
Een aantal territoria zijn bekend bij de VRS De Haar en Heiner toont zijn kennis, door de valletjes op de juiste plek neer te zetten.  Rekening houdend met het gedrag van de vogeltjes en zijn biotoop. Kennis die Heiner graag deelt met Tijs.
Stap drie is het ringen, meten en wegen. Een taak voor Tijs, waarbij Heiner nog enkele suggesties meegeeft om ook op te meten.


Kleurringen

Zelfs die kleine vogeltjes hebben al teken
Mede door onze gast werden er vijf Roodborsttapuiten van ringen voorzien. Een mooi resultaat. De tapuitjes hebben naast een ‘echte ‘ ring ook enkele kleurringen gekregen. Dit om ze makkelijker te kunnen herkennen, (met een verrekijker) als ze boven op een tak zitten te zingen.
Zie je een RBT met ringen. Noteer de kleuren en geef deze door.

Scholekster
De scholekster, die ook in de zandbak zat en op het ringprogramma van de VRS staat ook maar even meegenomen en van ringen voorzien.

Houtduif

Kauw
Vroeg in de avond weer op pad. Dit keer met Henk. Zaterdag gaat hij vroeg in de ochtend ringen en wil deze avond de netten alvast klaarzetten. 

Henk
Lang geleden dat ik met Henk in de Molenpolder geweest ben. Inmiddels begint het riet al aardig te groeien. Nog even het is zo hoog dat je, je er achter kan verstoppen.

Goudvink

Pimpelmees

Tuinfluiter

Huismus
Met Henk alles klaargezet en tijdens het werk een paar netten even opengezet. Voor het eerst dit jaar weer de Goudvink gezien en voordat we naar huis gingen waren er nog een paar leuke vogels die de ringtafel passeerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten