zondag 3 januari 2016

Vijf mannen en een Robotap

Roodborsttapuit
VRS (VogelRingStation) De Haar was voor het eerst in 2016 actief bij de Haarrijnseplas. De verwachtingen waren hooggespannen. Laten de Watersnippen zich zien en vangen. Het zou een nieuwe soort zijn voor Henk, die meestal in de Molenpolder aan het ringen is. Maar ook Maurice, Job en natuurlijk Tijs waren aanwezig ( en ik ook).

Snippenveld
De weg naar de netten loopt over een sloot. De plank was bijna helemaal onder water verdwenen. Tijdens een verkenningsronde in de zandbak vonden we een stevige pallet en daarmee wisten we de plank weer droog te houden zodat de oversteek veilig was.


Overigens, overal staat het water hoog en is het land erg drassig.
Wind, water en kou. De snippen lieten zich niet zien en ook de overige vogels hielden het voor gezien. Jammer we waren met voldoende mensen om goed te kunnen ringen.

Roodborsttapuit
Maar toch meldde zich een nieuwe soort voor VRS De Haar en kon Maurice een Roodborsttapuit uit het net halen. Henk die net op weg was naar huis werd terug gefloten en mocht de vogel van een ring voorzien.

Henk met de Robotap
Vandaag dus geen grote getallen, maar wel kwaliteit. Een schitterend vogeltje, die ook echt thuis hoort in dat gebied. Tijdens de wandelingen langs de plas ben ik ze regelmatig tegengekomen.

Ben ik dat op dat schermpje ?

het eerste ringetje VRS De Haar in 2016
Natuurlijk werd dit vogeltje uitgebreid op de foto gezet voor een plaatsje op Facebook. Zo is deze eerste ronde toch nog een feestje geworden, ondanks een stap in de sloot, waarbij zelfs een laars niet hoog genoeg was of de laars die vastgezogen in de modder achterbleef. 

Volgende keer niet wapperen met de vleugels

Maurice met zijn nieuwe soort

Haarrijnseplas

Roodborsttapuit
waarneming
20 april 2015 - bij de Haarrijnseplas

1 opmerking: