zaterdag 9 januari 2016

Een mand vol staarten.

Staartmezen
Nog één keer kijken of de watersnippen zich nog laten zien of vangen.
Het veld is nat, veel te nat. De laarzen lopen bijna vol. En aangezien watersnippen geen eenden zijn komen ze niet in beeld. Besloten wordt om deze locatie tot najaar volgend jaar op te heffen.

snippenveld
Het was overigens een succesvolle plaats. Veel watersnippen, bokjes en zelfs enkele rallen lieten zich ringen, evenals de kerkuil en de ransuil.


Maar eens kijken hoe de CES (Constant Effort Site) locatie gaat.
Op diverse plaatsen worden de netten uitgezet. Het zou volgens de berichten slechts drie graden zijn, maar het voelt niet koud aan. 

mooie locatie
En in afwachting van wie zich laat ringen, maken we een verkennende ronde. Prachtige locatie. Restanten van gesneuvelde bomen liggen te rotten en zijn overgroeid met mos. Op diverse plaatsen groeien er nog paddenstoelen en de sneeuwklokjes staan in bloei.


Matkop


Boomkruiper
Het wordt weer een mooie dag, met leuke soorten vogels. Zelf haal ik de Staartmeesjes uit het net. Schattig beestjes met hun lange staart, het kleine snaveltje en de gele wenkbrauw.

Staartmees

Staartmees


Roodborst
De Boomklever is dit keer verwisselt voor de Boomkruiper. De klever vind ik mooier en vriendelijker dan de kruiper.


Vink (man)



Tjiftjaf



Nieuwe soorten voor VRS De Haar zijn de Matkop en de Sijsjes. De Sijsjes had ik bijna gemist, maar Tijs wilde deze soort toch graag delen.

Sijs

Sijs (man)

Sijs (vrouw)


Was weer gezellig en leerzaam met Tijs en Maurice.

CES project


Het doel van het Constant Effort Site (CES) project is het verzamelen van informatie die bijdraagt tot het verklaren van veranderingen in vogelpopulaties. Deze informatie wordt in een speciaal meerjarig vogelringproject met behulp van vaste mistnetopstellingen tijdens het broedseizoen verzameld.

De speerpunten van het CES project zijn 1) monitoring van aantallen, 2) reproductie en 3) overleving. Reproductie informatie over de hoeveelheden uitgevlogen jongen wordt verkregen uit de verhouding van de gevangen volwassen en jonge vogels in de loop van het zomerseizoen. Hervangsten van geringde vogels in opeenvolgende onderzoeksjaren geven informatie over de jaarlijkse overleving. 

De CES-locaties liggen voornamelijk in rietvelden, struwelen en bosgebieden. Door de vangsten in de verschillende gebieden te vergelijken kan ook een relatie tussen biotoop en populatie worden verkregen.
Het CES project verschaft aanvullende informatie op verschillende nationale en Europese vogelonderzoeksprojecten zoals broedvogelinventarisaties, nestkaartproject en ringonderzoek aan trekvogels (Bron: www.sovon.nl)

1 opmerking:

  1. Heel interessant en schitterende foto's van die beeldschone vogeltjes!

    BeantwoordenVerwijderen