zondag 13 augustus 2017

Riverland verboden voor fruitvliegjes


Riverland ligt op de route naar huis (Adelaide), maar het is wel een paar honderd kilometer rijden vanaf de Grampians. Onderweg de kaarten voor de kleinkinderen op de post.

Koolzaad
Het gebied dat we doorkruisen is een heel groot agrarisch gebied, met veel velden vol koolzaadbloemen en haver. De haver voor het komende jaar zit net in de grond. De silo’s zitten nog vol met haver van de afgelopen oogst. 

graanslo's
Wel leuk dat een Nederlandse kunstenaar enkele van de silo’s beschilderd heeft. Knap werk als je kijkt naar het voormaat. 
Het blijft overigens schakelen tussen onze wereld en deze aan de andere kant. Wie bewaart er nu hooi en stro voor in de zomer ?

Soms een plaatsnaam en meer niet
Dus aan het eind van de middag arriveren we in Lyrup, een plaatsje van iets meer dan vierhonderd inwoners. De enige winkel is al dicht en misschien wel de hele dag al dicht geweest.
De mensen die er nog wonen gaan in Renmark een twintigkilometer verderop boodschappen doen.
Verder is er in het dorpje nog een café en dat is wel open.

oprijlaan


Murray river





Lyrup ligt aan de Murray river en het huis voor het weekend ligt midden in de natuur op een heuvel aan de Murray. Het is een mooi huis, waar we zeker het komend weekend met plezier verblijven.
Nog even terug naar het gebied, South Australian Riverland. 

Amandelbloesem
Dit gebied is de (luxe) voedselschuur voor amandelen, sinaasappelen en vooral veel druiven. Nu nog even niet, de winter is nog niet voorbij, maar de amandelbomen staan volop in bloei. Nog nooit zoveel amandelpitschillen bij elkaar gezien. Bergen waar je niet overheen kunt kijken


een echte grens, speciaal voor fruit
Omdat het gebied zo kwetsbaar is, proberen ze op allerlei manieren het fruitvliegje buiten de deur te houden. En dat begint al bij de grens tussen de staten Zuid Australië en Victoria. Zelfs de appels gekocht in  Zuid Australië en de hele reis mee geweest, moeten er aan geloven en gaan in de afvalbak.
Vanzelfsprekend staan er naast een bezoek aan de supermarkt en een bakkerij, ook uitstapjes op het programma.

Banrock Station

Wetland



White-winged Chough.
Een acht kilometer lange wandeling door het Wetland van het Banrock Station. Er zouden volgens Banrock Station heel veel soorten vogels zich ophouden in het Wetland. Dat viel tegen, maar het was mooi weer met veel zon en goed om te wandelen. Toevallig wel een nieuw soort genoteerd de White-winged Chough.
Zondag een rustdag. Een wandeling langs de rivier, Beetje rondhangen rond het huis en genieten van de 25 + graden en het zonnetje.

Darter met vis
Maandag weer op weg. Terug naar Adelaide, waar regen op het programma staat voor de komende week. 
Aangezien het weer mooi blijft op weg naar huis langs de dierentuin. Niet zomaar een dierentuin.

Met de bus door de Zoo
De Monato Zoo van Adelaide is er helemaal op ingericht, met diverse fokprogramma’s om een aantal wilde dieren te behouden. De dieren krijgen de ruimte en de bezoekers worden in busjes via sluizen van soort naar soort gereden. Probleem is dat je de dieren wel in zich krijgt maar niet in beeld. Overigens de chauffeur een afrikaan gaf een goede uitleg.

Een ander wild dier dat wel te benaderen was, was de Emu die foeragerend rond liep met een aantal kuikens.

Emu kuiken



Emu met kuikens

1 opmerking:

  1. Prachtig! Wat hebben jullie weer een geweldige vakantie!!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen