donderdag 3 augustus 2017

Jezus-vogel.

Comb-crested Jacana
Volgens de verhalen in de Bijbel, liep Jezus over het water.
En dat kan de Jacana vogel ook en daarom wordt deze vogel ook de Jezus-vogel genoemd. Nu is dat over het water lopen een ruim begrip, maar als je het van een afstand bekijkt, lijkt het er wel op.


De vogel heeft nog een andere bijnaam en dat is de Lotus-vogel. Die past eigenlijk beter bij hem, omdat hij met zijn lange poten over de bladeren heen loopt.
Maar het is een prachtige vogel, die een blogje verdient. Met veel plezier naar deze wandelende vogel gekeken in de Lily Lagoon vlak bij het Ibismotel in Kununurra.


Laat nu net achter deze Jacana een ander watervogeltje stiekem tevoorschijn komen tussen het riet vandaan. In Nederland zou ik zeggen de kleinst- of kleinwaterhoen. Mijn Field Guide Australian Birds vertelt me dat het de Baillon’s Crake moet zijn. De kleinste Australische Rall.

Baillon's Crake
Bij terugkijken van de foto’s bleek dat er nog een Crake voor de camera langs vloog. De White-browed Crake.  

White-browed Crake

Comb-crested Jacana


De Comb-crested Jacana, ook bekend als de Lotusbird, heeft een rode vlezige voorhoofdkam, een zwarte kroon, rug- en borst- en bruine vleugels. De buik, het gezicht en de keel zijn wit, en er is een zwakke gele tint rond het oog en de keel.

De jacana’s (Jacanidae) vormen een groep tropische watervogels. De familie telt 8 soorten. Ze worden vooral gekenmerkt door hun zeer lange tenen, waarmee de spanwijdte van hun voeten net zo groot wordt als de vogels zelf. Dit maakt het hen mogelijk om over drijvende waterplanten te lopen.


De wijfjes zijn groter dan de mannetjes, die het broeden voor hun rekening nemen. De geslachten verschillen verder niet in uiterlijk.

Het voedsel van de jacana bestaat voornamelijk uit ongewervelden zoals insecten.

In de vlucht zijn de lange benen en tenen achter het lichaam. Jonge Jacanas lijken op de volwassen vogels, maar zijn roodachtig tot zwart op het hoofd en de nek, en hebben een rooibruin-zwarte borstband. De rode vlezige kam is veel kleiner en donkerder.


Comb-crested Jacanas bezetten kust- en subkustgebieden van Kimberleys, West-Australië, via Noord-Australië tot ongeveer Grafton, New South Wales. De soort komt ook voor in Nieuw-Guinea, Indonesië en de Filippijnen.


Sage

De jacana speelt een belangrijke rol in een oude sage/fabel die wordt verteld in Bangladesh. Op een dag vindt de jacana een xylofoon in het struikgewas. Hij merkt dat er muziek op gespeeld kan worden als hij met zijn snavel de toetsen aanraakt. Hierop besluit hij het instrument mee te nemen naar zijn nest. Hij neemt het hiervoor in zijn snavel en vliegt over het moeras. Hierbij verliest hij echter een toets. Hij besluit deze later te gaan zoeken en eerst het instrument naar zijn nest te brengen. Als hij vervolgens gaat zoeken, weet hij niet meer waar de toets is gevallen.
Hierdoor lijkt het alsof de jacana nog steeds op zoek is naar de toets als hij door het moeras loopt.
bron: Wikipedia

Baillon's CRake1 opmerking: