zaterdag 28 maart 2015

Er zijn ook slimme tuinvogels.

Pimpelmees
Pimpelmees
Heggenmus
Met een schuine blik kijk ik vanachter de computer naar buiten, het tuintje in. Niet dat de tuin erg groot is, maar de aanwezigheid van pindakaas en nootjes maakt de tuin wel aantrekkelijk voor de tuinvogels.
Een paartje heggenmussen scharrelen bijna dagelijks door de tuin. Een roodborstje zit regelmatig op de stenen of een tak rond te kijken.
Ook als er geen pindakaas is, tjirpen de mussen er vrolijk op los op een tak in de sering.
Vast gasten zijn de hele winter door een aantal pimpelmezen en koolmezen.
Roodborst
Huismus
Een enkele keer komt er een groepje hangjongeren langs, zoals de staartmezen zich gedragen. Net als het winterkoninkje dat heel af en toe over de schutting wipt om al wippend de tuin aan de andere kant te verlaten.
Twee mannetjes merels en een vrouwtje zijn te veel in het tuintje en na een kleine achtervolging wordt er een mannetje de tuin uit gezet.
We komen bij de grote jongens.
Koolmees
Winterkoning
Een stelletje tortelduifjes koerend in de boom bij de buren of sier makend of zoekend naar kruimels tussen de stenen. Een houtduif enige tijd dagelijks een vaste gast een beetje lomp tussen de bloemen wandelend.
De gaai die vorig jaar dagelijks zijn pinda kwam halen, is wel af en toe langs geweest, maar kon kennelijk ergens bij de buren makkelijker aan een pinda komen.
Merel
Turkse Tortel
Niet zo blij ben ik met de eksters en kauwen die zich ophouden op de daken in de buurt. Vreemd, er hoeft maar iets eetbaars in de tuin te zijn of ze vallen naar beneden. De pindakaas voor de kleintjes wordt in grote brokken gestolen door de kauwen. Of dit nu een gewone of een noordse kauw is, jatten doen ze allemaal.

Houtduif
Gaai
Soms een vinkje, een blauwe reiger die belangstelling heeft voor de vijver of een eend die even uit de lucht komt vallen, maar dat zijn dan bijzondere waarnemingen in de eigen tuin.
Het is leuk om die activiteiten van de vogels waar te nemen, zo tussen de andere zaken door en vanachter de computer.
Noordse kauw
Parkeend
Pinda’s zijn geliefd bij de mezen. De pimpeltjes en koolmeesjes hingen aan het netje met pinda’s, maar ook de kauw had belangstelling en vernielde de netjes.
De oplossing een ijzeren korfje. Niet te vernielen en door het gaas werden de pinda’s stuk gepikt en gegeten.
TOT afgelopen week. Eigenlijk ben ik heel erg benieuwd wie het ontdekt heeft. !! De pimpelmezen blijven de pinda’s in stukjes door het gaas naar buiten halen. MAAR de koolmezen hebben een heel slimme nieuwe methode gevonden. Waarom ze er niet gewoon in zijn geheel uit vissen en ergens rustig oppeuzelen ? Er is aan de bovenkant net genoeg ruimte om er even tussen door te duiken.
Zag van de week, dat een in de weg liggende hele pel-pinda er even uitgetild werd en weggegooid werd.

Koolmees

Pimpelmees

Pimpelmees

Koolmees

Koolmees

Koolmees
Nu de kernvraag.
Wie kwam er na een hele winter knibbelen op het idee, dat er een veeeel makkelijker methode is om een lekkere grote pinda te bemachtigen ?
Wat wel bewijsbaar is, is dat er heel snel van elkaar geleerd wordt.

1 opmerking:

  1. Geweldig leuke blog met je tuinvogels! Hilarisch hoe die mezen ondersteboven hangen in het pindakorfje. En het helpt dus als ik in de tuin naar de kauwen roep, ga maar bij de buren eten:-)
    groetjes
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen