maandag 16 maart 2015

De Burgemeester van Utrecht

Keulsekade
 Nou ja, de Kleine Burgemeester, die zich toevallig ophoudt bij de sluisje aan de Keulsekade ter hoogte van de Groeneweg in Utrecht.
Het beestje vliegt al een dag of tien rond in de wijk Lombok tussen het Westplein, Leidsche Rijn, Muntbrug en Keulsekade.
Een kleine 150 vogelaars hebben inmiddels de vogel gezien en er al dan niet één of heel veel foto’s van gemaakt.
Niet zo gek dat de bewoners naar buiten komen om te vragen wat al die mensen met die statieven en grote lenzen nu aan het bekijken zijn.

Na een weekje rust, om de stents een plaatsje te geven, is het wel lekker om toch even naar buiten te gaan. Deze kleine is dan leuk om op de foto te zetten. Was niet moeilijk om de vogel te vinden. Alle lenzen stonden er op gericht. Meeuwen blijven voor mij moeilijk om de soorten uit elkaar te houden, dus ik was blij met deze pijlen richting de burgemeester van Utrecht.

Kleine Burgemeester

Kokmeeuw

Kleine Burgemeester

Stormmeeuw

In het verlengde van de lenzen

Kleine Burgemeester

Houtduif

Kleine Burgemeester

Ook op zoek naar de kleine burgemeester ??

Kleine Burgemeester

Eenzaam, maar in beeld bij de vogelaars
De kleine burgemeester
De kleine burgemeester is de kleinere van de 2 soorten meeuwen in Nederland zonder zwart in het verenkleed, de grote burgemeester is de andere. De kleine burgemeester oogt wat ‘liever’ dan de grote burgemeester door z’n ronde kop en is ook wat zeldzamer dan de grote burgemeester. Toch worden er elk jaar enkele kleine burgemeesters in Nederland gezien, vaak in havens en langs de kust.

Vogels uit voornamelijk Groenland zijn elke winter in Noordwest-Europa te vinden. Broedt niet in Europa. De broedgebieden van de kleine burgemeester bevinden zich op de Arctische rotskusten. Daar broeden ze op kliffen, vaak tussen de drieteenmeeuwen. Buiten het broedseizoen aan de kust te vinden, niet zelden rond havens. Voedsel: vis, levend of dood. Eet daarnaast ook eieren en jonge vogels en zoekt in de winter ook tussen het afval in havens naar voedsel. Bron Vogelbescherming

3 opmerkingen:

 1. Geweldig. Je hebt we mazzel deze kleine " Burrie" gelijk te zien en zo mooi op de plaat te zetten! (mij is dat nog drie pogingen nog niet gelukt)
  Heel mooi!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondanks dat het een meeuw is, vind ik je foto's wel mooi gelukt Huib. Ik heb niet zoveel met meeuwen, begrijp je al (komt gewoon omdat ik ook moeite heb met al die kleden ;-) ). En ze zijn dan ook nog lawaaierig, word je moe van.
  Lekker voor je om even naar buiten te zijn en dit gelukje is wel verdiend. Veel beterschap gewenst!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen