woensdag 5 februari 2014

Een uiltje knappen

Ransuil
Heel voorzichtig komt er een zonnetje tussen de wolken tevoorschijn, maar er staat wel een stevige wind. Geen weer om het open veld in te trekken.


Daarnaast is het vaste vogelmaatje een beetje gehandicapt en zijn de afstanden daardoor enigszins beperkt.
Leuk om dan maar eens bij de ransuilen te gaan kijken. Deze moeten, volgens de informatie,  op een beschutte plaats zitten en daarnaast, een beetje illegaal, is de auto op loop afstand te parkeren.


De bomen zijn kaal, maar zelf zie ik de uilen niet direct zitten, terwijl ze toch vlak voor me in de boom zitten. Maria ziet er direct één zitten, stelt de camera op en gaat aan het knippen. Mooi in het zonnetje, alleen jammer van het takje voor zijn lichaam.


Het beestje blijft rustig zitten en doet af en toe even een oog open. De tweede Ransuil zit wat verder verscholen tussen de takken en slaapt rustig door.


Op waarneming enkele foto’s gezet en de locatie vervaagd, blijft het een beetje rustig.


De titel van dit blogje kwam spontaan op. Daarna via Google opgezocht wat het nu eigenlijk betekent. Fout gekozen, maar wel leerzaam.

Waar komt een uiltje knappen vandaan?
Een uiltje knappen of een uiltje vangen betekent 'even een (middag)dutje doen'.
Volgens F.A. Stoetts Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden is met uiltje de vlindersoort uiltje bedoeld. Wie zegt even een uiltje te gaan knappen, beweert in feite een vlindertje te gaan vangen. De uitdrukking is een eufemisme: iemand wil niet zeggen dat hij even een dutje gaat doen, en verklaart de tijdelijke afwezigheid met het vangen van een vlinder.
Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat ervan uit dat met uiltje wel degelijk een echte uil bedoeld is. Omdat uilen nachtdieren zijn, slapen ze overdag – dat verklaart de betekenis 'een (middag)dutje doen'.

Knappen in de betekenis 'vangen' of 'vlug grijpen' komt ook voor in een misje knappen en een kerkje knappen. Wie dat doet, loopt volgens Van Dale (2005) even een kerkdienst in "om, zonder veel belangstelling en zonder veel tijdverlies, formeel aan de verplichtingen te voldoen".

2 opmerkingen:

 1. Mooi Huib, uilen blijven toch een prachtige en inspirerende vogelsoort. Wel jammer dat ze DAAR zo hoog zitten, is altijd lastig zo omhoog fotograferen.
  Leuk dat je de achtergrond van het gezegde hebt opgezocht, toch weer verrassend wat daar dan weer uit komt.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt ze er mooi op staan en je tekst en uitleg zijn erg leuk!
  En mooi dat je het doel aanpaste voor mij!
  groet,
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen