zondag 26 januari 2014

Een Witbandje.

Zwarte mees
Een klein zonnetje buiten. Wat gaan we doen vanmiddag ? In ieder geval even naar buiten. Oké, is prima, maar wat is ons doel ? Lekker de natuur in. Ja, maar…..  Oke, dan gaan we naar de Kaapse Bossen om de Witbandkruisbek op te zoeken.

Als we de auto neerzetten langs de Maarnse Grindweg, vliegen de Zwarte mezen, Koolmezen en Pimpelmezen al heen en weer, van de grond  de boom in en terug. Dit keer maakt Riet een betere foto dan ik, dus haar foto van de Zwarte mees op de blog. Eigenlijk is de missie al geslaagd. Een Zwarte Mees wel eens op de foto gezet, maar niet in Nederland.

vogelaars
Verder het bos in. Waar zitten de Kruisbekken ?. Als we een pad inslaan, zien we om de hoek al een aantal camera’s en scopen richting de toppen van de bomen. Al vrij snel kwam een stelletje Witbandkruisbekken in beeld. Alleen wel hoog in de boom en het zonnetje inmiddels verdwenen. Maar ze staan er op.

Witbandkruisbek (vrouw)

Witbandkruisbek (man)
De Witbandkruisbek (Loxia leucoptera) is een vogel die behoort tot de Fringillidaefamilie (vinken). Hij is nauw verwant aan de Gewone Kruisbek, de Grote Kruisbek en in mindere mate aan de haakbek.
Het mannetje is te herkennen aan de karmijnrode kleur van kop en onderdelen en twee duidelijke witte banden op de vleugel. De snavel is vanzelfsprekend gekruist. Het vrouwtje is veel onopvallender van kleurstelling en overwegend bruingrijs met een gelige borstpartij.

De soort voedt zich vooral met lariksappels, maar ook wel met sparrenappels. De soort komt vooral voor in de noordelijke naaldwoudgordel vanaf Oost-Finland, door Siberië tot en met Noord-Amerika. In koude winters met voedselgebrek komen grote invasies voor naar het zuiden.

ook leuk, de Boomklever in zijn steriotype houding

3 opmerkingen:

 1. Het regent nieuwe (en rode) soorten voor je, echt hartstikke leuk!
  Een goed begin dit jaar. Die witbandkruisbek..vind je niet zo gemakkelijk alleen, geluk dat die vogelaars er al stonden.TOP.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alweer een mooie vangst Huib! Al vind ik eerlijk gezegd wel dat je nog in de fotoherkansing moet voor de witbandjes (misschien eens als ik ook weer op pad kan :-))))))))) ).

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stuur maar een mailtje of geef een belletje en ik kom je halen.

   Verwijderen