donderdag 7 november 2013

Het is zwart en loopt in de wei.


zwarte ibis
Afgelopen week kwam de melding dat er in een weide vlak bij
Oudewater zes Zwart Ibissen lopen te foerageren.  
Een unieke soort voor onze regio Utrecht. Alle reden om eens te gaan kijken.In de stromende regen richting Oudewater. De aangegeven locatie is makkelijk terug te vinden. Alleen de Ibissen laten zich niet zien. Kan ook zijn dat ik niet goed gekeken heb natuurlijk. Later op de dag werden ze wel weer gezien.

 
 

Vandaag een nieuwe poging. De beestjes waren verjaagd door de boer en zijn hond en hadden een nieuw weiland gevonden achter enkele huizen bijna in het centrum van Oudewater.


Het was rustig en droog. Een vogelaar had ze al even van achter de begroeiing tevoorschijn zien komen. Een kwestie van wachten, of toch stiekem even bij de buren de tuin in. Dat werkte perfect en gaf een goed uitzicht op de zes Zwarte Ibissen. Een leuke nieuwe soort voor mij.


 
Op de terugweg naar huis, onderweg nog enkele foto’s gemaakt.
 
Zo te zien, nog een discussie tussen een groepje Ooievaars en een Blauwe Reiger, wel echte Hollandse soorten.
 
De Smient is ook een vaste jaarlijkse wintergast, die ons land met duizenden soortgenoten bezoekt.
 
De Fazant komt van nature voor in Europa, maar niet in de West-Europese landen. Het gebied tussen Georgië, Armenië, Azerbeidjan en van Vietnam tot in Noord-Korea vormt het oorspronkelijke leefgebied van de fazant.
ZWARTE IBIS
De zwarte ibis is een beetje een vreemd eend in de Hollandse bijt. Het is een vogel die zich erg thuis voelt in de warmere moerasgebieden van Zuid-Europa. Af en toe wordt er een bij ons gezien, maar het bijzondere is wel dat dit vaak gebeurt in het najaar en winter en dat hij dan ook wekenlang op dezelfde plek blijft rondhangen. Het lijkt er op dat hij dan helemaal geen last lijkt te hebben van de kou of de regen. Met zijn rare, grote, kromme snavel eet hij alles wat hem voor de snavel komt. Vaak worden zwarte ibissen gezien in gezelschap van reigers of lepelaars.
Dwaalgast met tot en met 1997 zo’n 105 gevallen.
De zwarte ibis houdt wel van natte voeten, maar het water moet niet al te diep zijn, ze houden niet van een nat verenpak. Ondiepe moerasgebieden met veel waterplanten genieten de voorkeur. Hoofdzakelijk insecten en hun larven, maar ook bloedzuigers, slakken en amfibieën
(bron: Vogelbescherming Nederland)

2 opmerkingen:

 1. Twee maal is scheepsrecht Huib. Leuk!

  De Ooievaars met de reiger is inderdaad wel echt oer-Hollands en daarom ook leuk om te zien. Nog niet zo heel lang geleden was ook dat een bijzonder plaatje maar het gaat weer goed met de ooievaars in NL gelukkig.

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super leuk dat je de Zwarte Ibissen toch hebt, en hoe! De aanhouder wint.
  Mooie foto's. de reiger met ooievaars ook erg geslaagd.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen