zondag 24 november 2013

Een gekruiste bek.

Herfst , ook in de boomtoppen
Gaan jullie mee naar de Kruisbekken, er zijn er dertig gezien in Baarn ? Waarom niet, het is droog, het zonnetje kan er nog bij komen en het zijn nog schitterende kleuren in het bos. En ik heb van het jaar bij toeval mijn eerste Kruisbek maar gedeeltelijk op de foto kunnen zetten. Dus samen met Maria en Riet op naar de camping in Baarn, waar die beestjes moeten rond vliegen.

Bij de eerste stappen op de camping, vliegen de vinken alle kanten op. Maar waar zitten de Kruisbekken ? Eigenlijk niet zo moeilijk om ze te vinden de mannen van Van der Meer staan met de telescopen gericht op de toppen van de dennenbomen.

Kruisbekken, van geel tot rood gekleurd.
We staan nog maar net te kijken of een groep van zo’n 60 tot 80 Kruisbekken vliegt een kale boom in, om vervolgens massaal neer te strijken op het platte dak van de campingkantine, om daar te drinken. Maar ja daar is natuurlijk niets van te zien. Even later vliegen ze weer op om voedsel te zoeken in de toppen van de dennenbomen. Jammer dat die zo hoog zijn, een beetje ver voor een mooie detailfoto. Maar het is wel leuk om dit gedrag mee te maken. De boomtoppen zijn overvol met kleine dennenappeltjes. Volgens de vogelkenners voldoende eten voor de komende maanden.


De vogels vallen met groepjes aan op de dennenappels. Plukken de dennenappels er af om ze vervolgens in een andere boom leeg te eten. Wel grappig, als ze met z’n allen opvliegen vanuit de boomtoppen. Het regent even dennenappels.
Alle scopen en camera's  gericht op de boomtoppen
Kortom een geslaagd uitstapje richting de camping en een leuke kennismaking met de Kruisbek en hun gedrag. Maar het blijft een vreemd gezicht, die gekruiste snavel.
KRUISBEK


Weinig vogels hebben zo'n ongewone snavel als de kruisbek: de bovenste en onderste snavelhelft kruisen elkaar! Zo'n snavel is een uiterst effectief gereedschap om zaden uit dennen- en sparappels te halen. Kruisbekken zijn vinkachtige vogels, die vooral in de trektijd en in de winter in Nederland verblijven. De mannetjes zijn prachtig karmijnrood van kleur, de vrouwtjes zijn bijna egaal groen. Kruisbekken houden zich vaak op in groepen. Ze zijn te herkennen aan een diepe, golvende vlucht, gevorkte staartpunt en "kiep" geluid. Strijkt een groep kruisbekken neer in bomen dan zijn ze meestal boven in de kroon te ontdekken, waar ze hangend aan dennen- of sparappels naar voedsel zoeken. Wie zoekt naar een plas water in de omgeving kan daar geluk hebben en één of meer kruisbekken zien drinken. Dat is vrijwel de enige mogelijkheid om kruisbekken van écht dichtbij te zien.
 
 
Zeer schaarse tot vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in sterk wisselend, soms zeer groot aantal . Kruisbekken zijn broedvogels van de noordelijke naaldbossen. In Scandinavië is het een talrijke broedvogel, en dit verspreidingsgebied strekt zich uit in oostelijke richting naar Moskou.

Voedsel- en broedbiotoop Naaldbossen en gemengde bossen met forse naaldbomen. Zaden uit dennen- en sparappels, knoppen van bomen. Foerageert in groepen in de toppen van dennenbomen.Trekroute Vanuit de Fenno-Scandinavische en Russische broedgebieden trekken kruisbekken waarschijnlijk in westelijke tot zuidelijke richting. Nederland, Duitsland, België en Frankrijk zijn belangrijke overwinteringsgebieden, maar kruisbekken trekken vaak ook nog iets zuidelijker weg. (bron vogelbescherming)

2 opmerkingen:

  1. Mooie informatieve blog. Het was zeker een geslaagd uitje. Heel apart die kruisbekken! groet, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zijn nog eens serieus veel Kruisbekken. Heel leuk. Laat ze nog maar even blijven camperen, dan kan ik ze ook nog gaan zien hoop ik.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen