donderdag 14 november 2013

Een donkerrode Blauwstaart

Roodborst
Dit vraagt om enige toelichting, maar om bij het begin te beginnen.
Het is woensdag en zal de mooiste dag van de week worden en dat werd het ook.
Samen met Riet en Maria op pad. Op het programma stond de appelvink, die zich regelmatig ophoudt in de woonwijk De Leyen in Bilthoven.

Het wordt een prachtig ochtend. Het zonnetje schijnt volop, de al kale boomstammen staan te dampen in de zon. De overige bomen steken in de kleurenscharkeringen van licht geel tot donker rood af tegen de fel blauwe lucht. Alleen dit schouwspel maakt de dag al tot een feestje.
Verder is het druk in De Leyen van heen en weer vliegende vogels en zelfs de appelvink laat zich even zien. Om toch wat soorten te noemen : Gaai, Ekster, Koperwieken, Sijs, Groenling, Koolmees, Pimpelmees, Roodborst, Vink, Goudvink, Boomklever, Boomkruiper, Zanglijster, Huismus, Kraai en Kauw.
Riet & Maria, en een lucht vol spreeeuwen
Te mooi weer om weer naar binnen te gaan. Maria weet te melden, dat er gisteren bij de Hollandse Kade in Kockengen enkele Wilde Zwanen gezien zijn. Gaan we doen.
Bij het begin van de kade ontdekt Riet de Groene Specht. Een mooie bonus voor de dag. De Groene Specht zie je ook niet iedere dag. Verder worden de weilanden afgespeurd naar de Wilde Zwanen. Natuurlijk zitten er overal wel een paar of meerdere zwanen. Jammer allemaal voorzien van een grote zwarte knobbel, ofwel het zijn de bekende Knobbelzwanen. De Wilde zwanen worden in ieder geval niet gevonden.
Blauwstaart
Blauwstaart
Op de terugweg vliegen de vogeltjes, vooral Vinken, langs de kade voor ons uit van boom naar boom. Onderaan de struiken, langs de waterkant vliegt een klein vogeltje. Qua gedrag en uiterlijk het meest lijkend op een Roodborstje. Die hebben we genoeg gezien vandaag, maar toch even een foto maken.
Blauwstaart
Een Roodborst ? Met een blauwe staart ?. Na enkele foto’s vliegt het vogeltje door en even later krijgen we hem of haar weer in beeld. Een wit borstje is geen Roodborstje !.Thuis, nieuwsgierig in de Vogelgids bladeren en ja hoor, een vrouwtje Blauwstaart, dat moet het wezen. Een vet rode soort in Nederland, ofwel hij komt hier af en toe voor.
 

Met voorrang de foto’s op Waarneming.nl gezet, toch ook met een beetje de gedachte, heb ik het goed ? Ik ben maar een amateurtje. En niet wetende wat de gevolgen van de melding zouden zijn.


Heel erg leuk en ook wel een beetje trots op het gevolg van de ingevoerde waarneming. De foto’s werden in een paar uur meer dan 1000 keer bekeken en op diverse plaatsen op internet verscheen een melding. Een weergave in tekst en beeld hieronder. Inmiddels (24.11.13) ruim 5000 keer.


UPDATE: In september 2014 een waarneming van een Blauwstaart in Friesland
10 april 2015 een Blauwstaart in Noordwijk. 123 personen weten de vogel te spotten.
Mogelijk mede door deze waarneming passeert mijn waarneming de 10.000.
Ofwel 10.232 keer is de foto in de periode november 2013 - april 2014 bekeken. !!!


Reacties via Waarneming:

- Mooie vondst! Dien je de waarneming in bij de CDNA? Met vriendelijke groeten, Robert van der Meer.
- Gefeliciteerd Huib, Hisco de Vries.
- Vette waarneming! Kan iemand van de Admins vragen om het pijltje nog wat exacter te zetten. Er gaat zeker gezocht worden morgen denk ik... Alvast bedankt, Gert Jager
- Huib, Nog even een vraagje, staat de pijl op de juiste locatie? En kun je misschien aangeven hoe de vogel zich gedroeg (bestreek de vogel bijvoorbeeld een groot gebied)? Dit voor de mensen die morgen willen gaan zoeken. Met vriendelijke groeten, Robert van der Meer

Bericht op Facebook:
Vandaag is de 1ste Blauwstaart voor de provincie Utrecht!
Deze schitterende vogel broedt in het noordoostelijk deel van Europa, globaal vanaf Finland en van Noord-Azië tot Japan. Normaal gesproken brengt deze soort de winter door in Zuidoost-Azië. Dit exemplaar lijkt dus enigszins verdwaalt te zijn.
De waarneming is de 14de van deze eeuw en dus de 1ste voor de provincie Utrecht.
Zie onderstaand overzicht voor de meldingen sinds 2000.
Friesland, totaal 5 exemplaren (2001: 1, 2008: 2, 2010: 1 en 2011: 1);
Gelderland, 1 exemplaar (2008);
Noord-Holland, totaal 5 exemplaren (2007: 1, 2010: 3 en 2011: 1);
Zuid-Holland, 1 exemplaar (2011);
Zeeland, 1 exemplaar (2009).
bericht 14.11.13
 
Één stip in onze provincie
Mail:
- Huib, Wat een mooie vondst! Groet, Frank A. Roos
- wat gaaf! volgende keer wel bellen hoor, nu moet ik er morgen nog vroeg uit. gr Tim Kreetz
- Jeetje wat een waarneming zeg, gefeli!  Neem volgende keer die vogelgids in je rugzak mee en bel ;-). Groetjes, Marianne
- Huib, Gefeliciteerd met deze prachtige waarneming!! Mooie foto\'\'s !! Groeten, Jan Coevoet
- Dag Huib, Gefeliciteerd met deze prachtige ontdekking! Mooie foto's ook. Indienen bij de CDNA gaat tegenwoordig digitaal. Je kunt via waarneming.nl (als je je waarneming bekijkt) rechts in het scherm op de link "indienen bij de CDNA" klikken; je kunt dan een formulier invullen met alle gegevens en je foto's toevoegen. Ik hoor wel van je of het gelukt is. Marcel Haas CDNA-archivaris.
- Huib van harte man, Zat net 3 uilen te platen, sta jij met Maria in m\'\'n achtertuin een zeer zeldzame blauwstaart op de kiek te zetten. Knap hoor en geniet ervan. Alle platen subliem 5 punten gegeven. Maar toch vind ik de laatste een juweeltje. Heeft Maria ook platen? Groet, Cees
- Dag Huib, Mooie vondst! Morgen maar even proberen om 'm van je af te kijken..... Vriendelijke groet! Paul van de Werken. Oh ja: een roodborstje heeft een........
- Ook het Utrechts Vogel Net, maakt voor de lokale vogelaars melding van de waarneming.


3e plaats bij de hoogst gewaardeerde foto's op waarneming in november 2013
Een blije vogelaar (foto Maria)

2 opmerkingen:

 1. En dan te bedenken dat ik die foto van je gemaakt heb in de Leyen! Toen was je al blij :-) En het idee dat ik gewoon mee naar huis reed, met "zal wel een roodborsttapuit zijn" Jij had het over Ik denk dat het een vliegenvanger is"! dus geheel niet gehinderd door enige door sensatie overmande zenuwen, gewoon fluitend naar huis! Pas na je belletje: kijk eens op WN, viel er een enorm kwartje en kwam de hartverzakking, en gauw de tamtam, maar te laat! Ik voel me rot vanwege alle fijne vogelvrienden. Maar toch: VAN HARTE MET JE WERELD FOTO"S! Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib,

  een mooi verslag van jullie zeer geslaagde dag. Terecht dat je staat te genieten. En rot voelen (Maria), nergens voor nodig. Soms is het nu eenmaal anders dan je denkt en vergissen is gelukkig menselijk.
  Deze bijzondere dag zul je niet gauw vergeten Huib, een ontmoeting met zo'n vogeltje heb je misschien maar 1 keer in je leven. Super en ook heel mooie foto's!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen