zaterdag 30 november 2013

Meer dan duizend vogelaars en één vogel.

Vogelaars
Over het spoor gaat zachtjes een trein. De machinist kijkt naar buiten en ziet daar een wel heel bijzondere vogel. Samen met een familielid komt hij tot de ontdekking dat het een Sperweruil moet zijn. De vogelkenners twijfelen ernstig aan deze waarneming. Het is in 100 jaar pas drie keer voorgekomen dat een Sperweruil ons land bezocht.

Een week later ziet een boswachter dezelfde vogel en daarna is het feest. De hele week bezoeken de vogelaars met honderden per dag de Marslanden in Zwolle. De kranten, het TV journaal maken er een item van. Op waarneming.nl zijn er 1350 waarnemingen geregistreerd, maar in werkelijkheid heeft een veelvoud de inmiddels bekende plaats bezocht.
Sperweruil
Nu moet ik zeggen dat de uil een mooi plaatsje heeft uitgezocht. Voldoende parkeerruimte. Een boom die gedeeltelijk achter een groot hek staat en genoeg ruimte voor het hek voor de vogelaars.
 
De uil trekt zich overigens niets aan van al die belangstelling. Is bereid om zo nu en dan te poseren voor de klikkende camera’s. Doet af en toe een oogje dicht en poets tussen de bedrijven door rustig zijn veren.
 
Eigenlijk vogel ik het liefst, lekker rustig, in eigen omgeving en vind het absurd dat zelfs vogelaars uit België komen om te midden van nog een paar honderd vogelaars naar deze vogel te kijken. Bijna een dierentuin gebeuren.
Daar zit-tie dan
Met meer plezier kijk ik terug op het Blauwstaartje dat ik afgelopen maand ontdekte op de Hollandse Kade in Kockengen. Ik had het best leuk gevonden als onze vaste vogelaars het beestje ook gezien hadden, maar ben wel blij voor het vogeltje en de omgeving,  dat het al deze drukte niet hoeft mee te maken. Overigens, de foto van de Blauwstaart, staat op de zevende plaats van hoogst gewaarde foto’s in de maand november 2013. De foto is al bijna 7500 keer bekeken. Ik ben best wel trots op deze waarneming.
Blauwstaart
Afgelopen week toch wel lekker gevogeld. Op de lijst stond nog een Witoogeend, ook op de rode lijst. De vogel was gezien in Jaarsveld, bij Lopik. En ja hoor daar zwom hij nog rond.
Witoogeend ( familie van de Tafeleend)
Om het feestje van vandaag compleet te maken nog even op de terugweg naar de Velduil wezen kijken. Was even zoeken, maar hij vloog er wel. Jammer dat de batterij van de camera bijna leeg was. Met een klein cameraatje en mijn eigen camera nog net een bewijsplaatje kunnen maken.
Velduil

4 opmerkingen:

 1. Je hebt zeker lekker gevogeld afgelopen tijd!
  TOP,
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en dan nog zo mooi kunnen schieten ,mooie vogel , GEWELDIG Huib !!!!

  grtjes leneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Huib, toch aan het twitchen geslagen ;-). Geintje hoor, hij is ook een prachtige uil die Sperweruil. Maar, een Velduil mag er ook zijn, gelukkig trof je hem nog. Je mag inderdaad trots zijn op de foto van BlauwSTAART, ze zijn dan ook echt zeer goed gelukt.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een circus !!! Daar wil je eigenlijk niet bij horen.
   Wat een rust op de Hollandse kade.

   Verwijderen