donderdag 25 augustus 2011

Kroondomein Het Loo


Kroondomein Het Loo, ingang Aardhuisweg
Vanmiddag en een deel van de avond een wandeling gemaakt in het Kroondomein Het Loo, samen met Wim van Merkestein. Wim had mij uitgenodigd voor deze wandeling. Voor hem bekend terrein, regelmatig gaat hij daar herten kijken. Op een eerdere wandeling met Wim heb ik daar ook de herten gezien. Als extra informatie zou er nu ook een nachtzwaluw zitten.


Op ontdekkingstocht dus door de Houtvesterij, op zoek naar de herten en de nachtzwaluw. Een zwoele middag en avond, die eindigde in een flinke plensbui.

De Houtvesterij is een prachtig natuurgebied, veel soorten bomen, afgewisseld door grote heidevelden en daarnaast vooral de stilte.
Wilde zwijnen
Het begin is goed, al vrij snel lopen we tegen een familie wilde zwijnen aan. Vader en moeder met vier kleintjes. Snel reageren, maar ja in een bos staan bomen en die staan dan lelijk in de weg. Toch nog een plaatje kunnen schieten.

Hoopvol zijn ook de sporen van de herten in het zand. Wim heeft altijd een vast plekje, waar vandaan hij de omgeving in de gaten kan houden. Op de plaats rust en maar afwachten en afwachten. Pech, de herten laten zich niet zien vandaag.
Hebben we de nachtzwaluw gezien? Mogelijk in de verte, maar de foto’s geven geen duidelijkheid. Hij zou het kunnen zijn, maar het zou ook een boomvalkje kunnen zijn. Ik gok het er maar niet op.

In de stromende regen rijden we richting huis. Net nadat we van de parkeerplaats, aan de Aardhuisweg, wegrijden moeten we stoppen om een ( dezelfde) familie wilde zwijnen veilig te kunnen laten oversteken. Een prachtig gezicht, maar inmiddels ligt de camera achter in de auto en is het ook al te donker. Dus genieten we maar, in de lichten van de auto, van het uitzicht op deze overstekende beestjes.

Kroondomein Het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark en beslaat een gebied van ongeveer 12 bij 6 kilometer. De Totale oppervlakte telt bijna 10.350 hectare en bestaat uit 8.400 hectare bos, 1.700 hectare heidevelden en 250 hectare landbouwgrond.

Een vreselijk groot gebied, voor een middagje wandelen te groot en het dus maar beperkt gehouden tot een wandeling door de Koninklijke Houtvesterij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten