donderdag 14 mei 2015

Een beetje dauwtrappen

roodborst (klik op de foto voor groter formaat)
kuifmees
De klok heeft net zeven uur geslagen als we van huis wegrijden richting het natuurgebied Heidestein in Driebergen. Op Google behoort Heidestein tot de gemeente Zeist. Maar natuurlijk luister ik naar de brigadier van politie, die jaren in dit gebied heeft gediend en heb Zeist gewijzigd in Driebergen.
Het belangrijkste is dat het een mooi gebied is in of vlakbij Zeist.
We zijn nog alleen, als we zingend door de vogels verwelkomd worden. Het is nog fris maar enkele uren later schijnt de zon.
Heidestein is een mooi afwisselend gebied, met een combinatie van bos en heide.
De eerste vogel die even snel in beeld komt is de kuifmees. Net niet lang genoeg om hem goed op de foto te zetten. Het roodborstje en de boomklever hebben er minder moeite mee.

boomklever

roodborst

We gaan voor de bonte vliegenvanger, maar kunnen het beestje niet vinden op de bekende plekken. Vandaag is het de dag van de grote bonte spechten en van de mezen.

grote bonte specht
De spechten komen we op meerdere plaatsen tegen. De mezen is een apart geval. De kuifmees liet zich maar even zien en de overige mezen soorten hadden nog meer haast. Van alle kanten werd er gevlogen met volle bekken en daar waar we een nestje zagen was het een drukte van belang en werd er constant in en uitgevlogen.

koolmees

kuifmees

pimpelmees

zwartmees verdwijnt in nest

Langs de kant van de sloot in een oude halfvergane boomstronk vlogen twee zwartmezen zo snel in en uit dat het niet lukte om er een mooie foto van te maken. Dus op afstand, in het zonnetje zitten kijken naar deze actieve meesjes.

boomleeuwerik

boompieper

Ook dit keer zowel de boompieper als de boomleeuwerik op de foto kunnen zetten. Ze lijken wel heel veel op elkaar. Inmiddels ken ik het verschil. Let even op de witte  V-streep op de kop.

gaai

roodborsttapuitroodborsttapuit
De heide is natuurlijk het gebied van de (roodborst)tapuitjes, die zich goed laten horen vanaf de toppen van de struikjes.

En als we dan toch die camera in de hand hebben, dan ook maar even de vlinder, libel, kever, muis en Riet op de foto zetten.

onbekende kever

bastaardzandloopkever

smaragdlibel

kleine vuurvlinder

rosse woelmuis

Riet

4 opmerkingen:

 1. Heidestein ligt geheel op het grondgebied van Driebergen.
  De grens van het terrein is ook de grens met Zeist.

  Jaap Stomphorst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga het wijzigen. Altijd luisteren naar de brigadier !!

   Verwijderen
 2. Wow, mooi wandeling voor dag en dauw. Vooral de Kuifmees en de zwarte mees zien is al super! Maar alle soorten zijn top! Ook de libel , met muisje en de kever.
  Genieten hoor!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke soorten Huib, met name de Kuifmees!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen