donderdag 28 mei 2015

Kunnen vogels verdriet hebben ?

zwarte kraai met kievit ei  (klik op foto voor groter formaat)
Kunnen vogels verdrietig zijn ? Vroeg in de morgen lopen we op de Hollandse Kade bij Kockengen. We hebben de spotvogel luid horen zingen en het vogeltje op de foto vast kunnen leggen, evenals de grauwe vliegenvanger.
Dan verschijnt er zo maar een zwarte kraai in beeld. Niet zo vreemd, langs de Hollandse Kade vliegen, zitten en zingen heel veel vogelsoorten. Van blauwe reiger tot blauwstaart.
Maar deze zwarte kraai heeft een ei in zijn bek, gestolen uit een nest. Een stuk verder op land de kraai in het grasland en bij enkele soortgenoten.

Een paartje kieviten voert een aantal schijn aanvallen uit, maar het mag niet baten. Het ei sneuvelt en de kraaien doen zich er goed aan. Al roepend verdwijnen de kieviten.
Zullen ze verdriet hebben om het verlies van hun bijna kuiken ?

vanaf de Hollandse Kade zicht over een echt Nederlands landschap
Overigens de Hollandse kade is een prachtige omgeving voor een wandeling of fietstocht en natuurlijk voor een vogelaar.
Naast de zangvogeltjes in de struiken en bomen langs het pad de weide vogels. Alhoewel er dit jaar niet zoveel grutto’s op het land zijn. Gelukkig zagen we er nog een grutto op een paal landen om van daaruit toezicht te houden op de omgeving.

grutto


biologische koeien ???

grauwe vliegenvanger

spotvogel

spotvogel

fuut met jongen 

fitis

winterkoning

Maria langs de Hollandse kade

2 opmerkingen:

 1. Ach wat sneu voor de Kievit :-(. Verder heb je wel helemaal gelijk, de Hollandse kade is echt Hollands landschap, mooie vergezichten, bloeiende weides, wolkenluchten, vogels, vlinder, koeien en zelfs een molen in de buurt. Denkend aan Holland.....

  Fijn blog Huib!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib, Fijne blog over de natuur in de buurt.
  Qua vogels zijn het ook niet de minste soorten !!
  Net als jij altijd zegt: als je er niet uit gaat zie je niks en je komt altijd wel iets bijzonders tegen, zoals hier dat drame van het kievietseitje...
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen