woensdag 6 mei 2015

Zang en zangers

Fuut
(klik op de foto voor een groter formaat)
Bij afspraken voor een wandeling in de natuur is het altijd afwachten wat het weer in petto heeft. Vandaag is het winderig en wandelen tussen de buien door.

donkere luchten om ons heen

Henk W.
Henk Wilkens, oud zanger van ons Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior kende mijn gesprekken over het vogelen in de natuur en wilde dit ook weleens zien en horen.
Dus weer of geen weer op naar de Groene Jonker een mooi natuur gebied voor een niet vogelaar. Een natuurlijk afgesloten natuurgebied. Veel water, rietland, struiken en goede wandelpaden. Daarnaast een ruime variatie aan vogels.
Bij aankomst roept de koekoek ons toe. Klinkt van dichtbij, maar we zien hem niet. Maar als we het pad aflopen vliegt hij op en verdwijnt al roepend. Luid zingend worden we verwelkomd door de rietzangers, zingend van tussen het wuivende riet. De rietzangers horen we op meerdere plaatsen in de Groene Jonker, net als de snorren, die een geluid als een naaimachientje laten horen. Grote groepen meeuwen, die zich achter in het gebied ophouden krijsen luidruchtig. Een groep knobbelzwanen zoeft over ons heen richting de plas en de eerste gierzwaluwen laten zich zien en horen.

rietzanger

knobbelzwaan
Tussen de vogelgeluiden door halen we allebei herinneringen op over ons verleden bij de politie. Diverse namen en gebeurtenissen komen voorbij.
De donkere wolken en de regen jagen ons richting de auto en ik besluit om door te gaan naar de Waverhoek. Dit gebied lijkt wel op de Groene Jonker maar is net even anders en heeft dus ook net even andere vogels. Het water staat opvallend laag. Eigenlijk na al die regen heel bijzonder.
fuut
visdief
Onderweg passeren we nog de visdief en de fuut met jongen, voor mij de mooiste watervogel.
Ook opvallend, een grote groep bontbekplevieren. Natuurlijk zijn ook de kemphanen en kluten in ruime mate aanwezig. Op een eiland midden in de plas tel ik zo’n 25 nesten, bezet met een kluut. Maar ook hier worden we verjaagd door een felle regenbui.

kemphanen
kluten
bontbekplevieren
Tussen de buien door hebben we toch kunnen genieten van de natuur, de vogels en een goed gesprek. 
Henk, tussen het praten door toch nog wat vogels op de foto vastgelegd en geplaatst op de site waarneming.

website waarneming
Vandaag Henk geleerd welk geluid de snor produceert. Van Henk heb ik ook een leuk verhaal gehoord over de patrijs.
Vroeger dronken de paarden uit de sloot. Door aan de slootkant te staan trapten de paarden met de voorbenen een kuil aan de slootkant. Deze kuilen werden als nest gebruikt door de patrijzen. Door takjes over deze nesten te leggen zat de patrijs ver boven zijn eieren en, een patrijs houdt pas op met eieren leggen als hij ze voelde. Dus er kon flink geraapt worden.


merel
Gisterenavond bij Hans van Ede in Cothen geweest. Ook hier was het de combinatie van zang en zangers. Gepland was een bestuursvergadering van ons politiekoor, maar tegen het huis nestelt, naast de pimpelmezen en koolmezen ook een merelpaartje. Wat is de natuur toch schitterend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten