dinsdag 8 oktober 2013

Middellandse Zeetuin Uilenbroek

Groen in Zeeland
Eind jaren zestig (in de vorige eeuw) werkte ik, als analist, bij de Universiteit van Utrecht, faculteit Zoölogie, afdeling Vergelijkende Fysiologie. Op hetzelfde laboratorium werkte als dierenverzorger Wim Uilenbroek. Wim werkte meer vanuit de praktijk dan vanuit de boeken en durfde tegen de regels in te gaan, met als resultaat dat alles groeide en bloeide binnen de muren van het laboratorium. Ook dingen die er niet thuis hoorden, zoals een bananenboom.

Maar niet alleen daar. In Lunetten, een wijk van Utrecht, was hij bekend als de Mol van Lunetten. Maanden was hij bezig om de grond onder zijn huis, emmertje voor emmertje weg te halen om  vervolgens een groot zeeaquarium onder zijn huis te bouwen. Daarnaast verschenen in de tuin allerlei constructies van oud bouwmateriaal, onder andere afkomstig vanaf de oude Tiel-Utrecht.
Op een gegeven moment raak je het zicht kwijt en gaat ieder zijn eigen gang. Wim verhuisde richting Zeeland. Na jaren kom je hem dan plotseling weer tegen via Facebook, met een eigen site over de Middellandse Zeetuin Uilenbroek.

Dus tijdens de vakantie een bezoek gebracht aan de Middellandse Zeetuin in Buttinge.

Buttinge ? Voor het navigatiesysteem is Buttinge te klein en komt het niet voor op de kaart.
De tuin natuurlijk wel gevonden. Voor aan de straat staat zelfs een officieel bord van de gemeente, met een verwijzing naar de tuin.|
Enthousiast vertelt Wim over het ontstaan van de tuin en zijn liefde voor Marokko, die dan ook op diverse plaatsen is terug te vinden in de tuin.

De enorme planten, zowel qua grootte als hoeveelheid, die in zijn tuin staan. Heel bijzonder dat palmbomen, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, groeien en overleven in de Zeeuwse klei.
Bogen afkomstig van een oude kerkIn de tuin staan een aantal door hem ontworpen en zelf gebouwde gebouwen en voorwerpen, zoals het Marokkaanse huis met bij behorende overdekt terras en de enorme kerkbogen op een heuvel.

Miss Moza bezig met een bank voor op het schoolplein
De eigenaar van de tuin
Veel is afgewerkt met echte, uit Marokko afkomstige, wandtegels. Daarnaast werkt hij al enige tijd samen met Miss Moza.  Ze maken grote- en kleine kunstobjecten van cement , bedekt met stukjes wandtegels.
Weer een typisch stukje Uilenbroek in Zeeland. Leuk om te zien.

1 opmerking:

  1. Het getuigt van lef, als je je creatieve expressie zo ver doorvoert en beleeft.
    Heel apart. groet
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen