woensdag 19 juni 2013

Follow the white rabbit

 
Als ik op de maandag vanuit Maarssenbroek richting Utrecht fiets, kom ik over de Gele brug. Ook wel de Douwe Egberts brug genoemd. Met een flinke vaart suis ik naar beneden en rij over een aantal witte vlakken heen. Als laatste rij ik over een aantal witte konijnen.
Gele brug, Utrecht
Dit vraagt om een nader onderzoek en op de terugweg besluit ik om het een- en ander eens netjes op een rijtje te zetten. De website van de Fietserbond geeft het echte antwoord. (Zie hieronder) De Fietserbond heeft gelijk, de route via de Cremerstraat is een rustige, echte fietsroute, en zonder verkeerslichten en bijna zonder auto’s.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cremerstraat, Utrecht
 
 
 
 
Maar ja, dan kom je Utrecht binnen en begint de ellende. De fietser, die de Gemeente liever in de binnenstad ziet dan de auto, wordt flink dwars gezeten. 
 
 
 
 
Het fietspad is gewoon geblokkeerd en de fietser wordt figuurlijk het bos in gestuurd. Via gele en rode lijnen en betonblokken worden de fietsers in toom gehouden.
Willemstraat
Op het gladde rode fietspad bij de 'gele brug' in Utrecht staat sinds 2 juni in witte letters 'Follow the white rabbit'. Zo worden fietsers via de Cremerstraat van Vinexwijk Leidsche Rijn naar het centrum van Utrecht gelokt. De officiële route van de gemeente gaat  over de Vleutenseweg.
Waarom een alternatieve route? Henk Hendriks van de Fietsersbond: 'De Cremerstraat  is rustiger en stiller dan de Vleutenseweg. Als Fietsersbond vinden we het belangrijk dat fietsers kunnen kiezen of ze een snelle of een rustige route nemen.' De gedachte is dat fietsers de alternatieve route door de Cremerstraat vaker gaan fietsen, als ze daarvan op de hoogte worden gebracht. Om te kijken of dat ook echt zo is, telt de Fietsersbond het aantal fietsers vóór de sjablonen en twee weken nadat de sjablonen zijn aangebracht.  Kunstenaar Mapije bedacht de konijnen - naar Alice in Wonderland - en bracht de sjablonen aan. 'Ik kreeg erg veel positieve reacties. We hebben een paar keer gehoord dat mensen daar nu aan het fietsen waren door de sjablonen. De Fietsersbond adviseert de gemeente al jaren om ook de Cremerstraat als hoofdfietsroute in te richten. Ook het verkeersveiligheidsinstituut SWOV adviseert om fietsroutes in autoluwe 30 km gebieden te plannen.

1 opmerking:

  1. Wat een leuke blog! Je hebt er veel aandacht aan besteed, mooi gemaakt. Ik ga die route ook eens fietsen!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen