donderdag 13 december 2012

357 wilde bijen en de honingbij

Grote Bladsnijder
Het begon in juli 2009. Op een mooie zomerdag zaten we samen met Han en Pieter, die over waren uit Australië, achter in de tuin. Vlak voor ons stond de kogelbloemstruik volop in bloei.

Pieter zag dat een insect heen en weer vloog van en naar deze struik. Een kleine studie volgde en dit insect leek op een bij, die met zijn kaken keurige stukjes uit het blad sneed. Later bleek het de Grote Bladsnijder (Megachile willughbiella) te zijn, een solitair levende bij, die de stukjes blad gebruikt voor zijn of haar nest.
De foto op www.waarneming.nl gezet. Behalve vogels kunnen er ook insecten, zoogdieren en zelfs planten en paddenstoelen op deze site geplaatst worden.
Begin dit jaar werd ik benaderd of de foto van de Grote Bladsnijder gebruikt mocht worden in een boek over bijen. Foto’s van een actieve Grote Bladsnijder waren er bijna niet. Natuurlijk gaf ik toestemming. Ik vond het zelfs leuk dat de foto gebruikt zou worden.


Begin december 2012 kreeg ik een uitnodiging voor het bijwonen van de boekpresentatie van het boek “De Nederlandse Bijen”. Als medewerker ( door het beschikbaar stellen van één foto), lag er een exemplaar voor mij klaar.

Naturalis, Leiden
Dus vandaag, samen met Riet op naar Naturalis in Leiden voor het bijwonen van de boekpresentatie. In de volle zaal met veel biologen, waaronder ik direct Hayo Velthuis, een oud wetenschappelijk medewerker van de Rijks Universiteit Utrecht, afdeling Vergelijkende Fysiologie herkende.

Voordat ik naar de politie ging, eind jaren zestig, heb ik nog als analist gewerkt bij de Universiteit Utrecht en zelfs nog (een stukje) meegewerkt aan een onderzoek naar bijen. Velthuis was het hoofd van de bijen-afdeling.
Uitreiking eerst exemplaar
Voordat het eerste boek werd uitgereikt, volgden nog enkele lezingen over de bijen. Op duidelijke wijze werd het wel en wee en het nut van de bijen uitgelegd.
De bekendste bij is natuurlijk de honingbij, maar daarnaast leven er in Nederland nog zo’n 357 soorten wilde bijen. En ook de wilde bijen hebben een nuttige functie in de natuur en zorgen voor de bestuiving van bloemen en fruit. Alleen de Koekoeksbij doet hier niet aan mee en legt evenals de Koekoek, zijn larve bij een ander in het nest neer.
Het boek “De Nederlandse Bijen” ( 544 bladzijden) is het standaardwerk over de bijen en beschrijft alle 358 soorten, hun gedrag, leef omgeving en andere bijzonderheden. Heel veel (semi)wetenschappers hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit boek. Dan ben ik best wel een beetje trots dat daar dan ook een foto van mijn Grote Bladsnijder in staat.


Voor het eerst is alle kennis over de Nederlandse bijen gebundeld in één boek. Alle 358 soorten, met illustraties, beschrijvingen, verspreidingskaartjes en vliegtijddiagrammen staan in het boek De Nederlandse bijen. Nog nooit was een boek zo actueel. Er is uitgebreid aandacht voor de achteruitgang van honingbijen en wilde bijen en hun Rol bij bestuiving van landbouwgewassen en wilde planten. Tussentijdse resultaten van lopend onderzoek zijn te vinden in het boek. Dit is deel 11 in de serie Natuur van Nederland, de nieuwe naam voor de welbekende En veelgeprezen serie Nederlandse Fauna.

1 opmerking:

 1. Hallo Huib,
  Wat fantastisch! Een hele eer!
  Hartelijk gefeliciteerd.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen