donderdag 22 september 2011

Geen vogels in de polder ?

Molen De Breek
Gisteren op weg naar Oosthuizen, Noord Holland om op bezoek te gaan bij Willem en Frida Tromp. Op zich een mooi vooruitzicht om eens gezellig bij te kletsen over kinderen, kleinkinderen en de vakanties.
De Beemster en het Markermeer
Aangezien we wel verwachtten dat er in het Noord Hollandse mogelijk andere vogels bivakkeren, dan bij ons in de provincie Utrecht, op tijd vertrokken om via een alternatieve route nog een blik op de natuur te werpen. Dus bij Edam van de grote weg af en vervolgens langs de dijk van het Markermeer, richting Etersheim een gehucht vlakbij Oosthuizen.

Tot onze verbazing waren de weilanden leeg en ook in het Markermeer konden we geen watervogels ontdekken !! Een bezoek aan het fort bij Edam, onderdeel van De Stelling van Amsterdam, gaf ons in ieder geval duidelijkheid over de afwezigheid van vogels in het Markermeer. Het Markeermeer gedraagt zich als een grote draaikolk. Het water is zo modderig en in beweging dat de watervogels zich er niet thuis voelen. Om het probleem op te lossen is men nu bezig om een strekdam in het meer te bouwen, waardoor het water tot rust moet komen en de vogels terugkeren.

Willem was hoog verbaasd dat we geen vogels gezien hadden, volgens hem barst het van de weidevogels in de kop van Noord Holland.
Na de koffie en de lunch de natuur in. Een geweldige omgeving, mooie uitgestrekte weilanden, met monumentale karakteristieke boerderijen en molens. De rit kwam uit bij het vogelweidegebied Zeevang. En daar waren de vogels. Een lust voor het oog van een vogelaar en natuurliefhebber. Weilanden vol met Kieviten, Smienten, Grauwe Ganzen en Goudplevieren. Dit was echt genieten.
Smienten
Kieviten
Goudplevieren
Na een heerlijke warme maaltijd vertrokken we in de regen weer richting Utrecht. Willem en Frida bedankt.
Samen met Willem, op het mede door hem, gesponsord bankje in de haven van Oosthuizen, de thuishaven van hun zeilboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten