zondag 18 september 2011

Visarend

Visarend ( foto Riet)
Even een frisse neus halen op de zondagmiddag. Niet in de modder, maar wel in de buurt. Dus op naar het Bert Bos Pad, ofwel de Westbroekse Zodden.
Voor Riet, die nu mijn oude Canon-camera gebruikt een nieuwe lens gekocht, 50 – 250 mm, zodat die ook goed uitgeprobeerd kon worden.

Riet in actie
Voor mij een leuke bijkomstigheid, misschien zien we de Visarend wel. Via waarneming en UVN gezien, dat hij daar nog ter plaatse kan zijn. Zelfs de locatie wordt genoemd. In de dode boom, die vrij vooraan in het gebied staat.
Visarend
Bij het hek, uitkijkend op de dode boom stond dan ook een vogelaar met zijn scope, en hij had zelfs de Visarend in zijn vizier, niet in de boom, maar er vlak bij op een paaltje. Door de scope konden deze prachtige vogel goed zien zitten. Even later vloog hij weg, dook naar beneden en kwam weer terug met een vis in zijn klauwen. Alles speelde op wel een behoorlijk afstand van ons af, maar we hebben toch nog wat plaatjes kunnen maken ( zoals de vogelaars zeggen, goed genoeg voor determinatie )
Westbroekse Zodden
De lucht boven de Westbroekse Zodden was prachtig dreigend. Voor ons bleef het gelukkig beperkt tot enkele druppels regen.

De naam 'visarend' is enigszins misleidend. Zeker, de vogel eet vooral vis, maar de soort is minder nauw verwant aan de echte arenden dan bijvoorbeeld de buizerd en de sperwer. De status van de visarend in Nederland is onzeker aan het worden: sinds enkele jaren verblijven er gedurende het voorjaar en de zomer visarenden in Nederland. Voorheen was de soort altijd een doortrekker die hier niet tot broeden kwam. Inmiddels is de kans dat er een of enkele paren (pogen te) broeden in uitgestrekte moerasgebieden (Biesbosch, De Wieden en Weerribben). (bron: vogelbescherming.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten