woensdag 7 februari 2018

Buiten is altijd wat te zien

Pijlstaart
Wat gaan we doen? Wel naar buiten, immers de slogan is al jaren. “Als je niet naar buiten gaat zie je niets.”

Langbroek
Maar waar. In de buurt, is er iets te zien.? In Langbroek zitten diverse soorten spechten. Misschien zien we er één en anders leuk om die omgeving te verkennen.

Ree
Nu, behalve de Grote Bonte Specht, zien we geen spechten. Wel horen en zien we twee reeën lopen. Ook leuk, die komen we tijdens het vogelen niet zo vaak tegen. En ze eten rustig door, af en toe opkijkend of we niet te dichtbij komen. Geen vogels dus, maar wel erg leuk.






Kijk en als er dan op weg naar huis, gewoon langs een sloot kans, een Pijlstaart zich aan het poetsen is, dan kan de dag niet meer stuk. Geen onbekende vogel, maar meestal op grote afstand in een grote plas. Dit keer bijna op aai-afstand.

Pijlstaart - man
Wat een bijzondere vogel. Een sierlijke eend met prachtig verenkleed en een aparte snavel, zo zwart met een grijze rand.

PIJLSTAART

Pijlstaart
pijlstaarten doen hun naam eer aan met de opvallend lange en spitse staart, die hen een sierlijk uiterlijk geeft. De staart valt, samen met de lange hals, vooral op wanneer ze komen overvliegen. Pijlstaarten broeden langs ondiepe meren in open gebieden. In Nederland is de pijlstaart vooral te gast gedurende milde winters, bij koude trekken pijlstaarten verder naar het zuiden. De pijlstaart is een van de zeldzaamste broedvogels van ons land en staat op de Rode Lijst. Hij is nooit algemeen geweest, want Nederland ligt aan de zuidrand van het overigens zeer grote verspreidingsgebied.
mannetjes hebben een lange nek met een donkerbruine kop en een witte buik en hals, waarbij het wit in een smalle streep tot achter het oor doorloopt. Verder grotendeels grijs gekleurd met een opvallende zwart-witte staart en een zwartgroene spiegel. Op de bovendelen lange zwart met roomkleurige veren. Vrouwtjes lijken veel op wilde eenden maar hebben een donkergrijze snavel en een egaal lichtbruine kop.
De pijlstaart is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn pijlstaarten beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de pijlstaart is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.

LEEFGEBIED


In Nederland zijn met name het Waddengebied, het IJsselmeer en de Delta aantrekkelijk als leefgebied. De enkele broedgevallen die in Nederland voorkomen, worden doorgaans in die gebieden gemeld.

VOEDSEL


Eet zowel plantaardig als dierlijk materiaal dat uit het water wordt gehaald. Met z'n lange nek kan hij dieper 'grondelen' dan andere soorten. De vogel kantelt daarbij voorover, met zijn kop en hals geheel onder water. Met zijn slanke snavel, aan de binnenkant voorzien van korte, fijne tastlamellen, zoekt hij vooral plantenzaden, maar hij eet zo ook insecten en kleine visjes.


VOGELTREK


Trekvogel bij uitstek. De trek naar overwinteringsgebieden begint al in augustus. Nederland ligt precies op de zuidgrens van het areaal van de pijlstaart. Daardoor is de soort bij ons een onregelmatige broeder. Daadwerkelijke trek van pijlstaarten wordt niet vaak gezien, zeker niet in het voorjaar (vooral maart). Pijlstaarten trekken meestal ’s nachts en op grote hoogte, in meewindsituaties. Dat betekent in het voorjaar: zuidwestenwind. Pijlstaarten trekken vaak in grote groepen, in lange slierten of in V-formatie. Ze zijn goed herkenbaar aan de lange nek en lange staart. (bron: vogelbescherming.nl)

Pijlstaart - bijzondere snavel

2 opmerkingen:

  1. Mooi allemaal!! Geslaagde foto's, en zeer herkenbaar ;-)
    Inderdaad “Als je niet naar buiten gaat zie je niets.”
    Het was een feestje!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een Pijlstaart is inderdaad een van de mooiere grote eenden, alhoewel, de andere soorten zijn eigenlijk ook heel mooi. Maar leuk om hem zo dichtbij cadeau te krijgen!

    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen