donderdag 15 juni 2017

De politie is tevreden

Politiebureau Leidsche Rijn
Vorig jaar huisden er een familie Scholekster op het dak van het politiebureau Leidsche rijn. Veel geschreeuw, zeker toen de eieren uitkwamen en de pulletjes verdedigd moesten worden tegen de boze buiten wereld.
Onder hun familieverblijf, of wel een kuiltje tussen de kiezelstenen, stonden de auto’s van de politie als spiegels in de zon. Door de spiegeling leek het net of er nog veel meer scholeksters in de buurt waren en schijnaanvallen werden uitgevoerd op de daken van de auto’s.
Daar was men niet blij mee. Een aantal voertuigen liepen flinke krasschaden op.
Maar ja, de natuurwet verbied het weghalen of verplaatsen van nesten en jonge vogels.
De politie geadviseerd om dit jaar aanvang van het broedseizoen linten te spannen op het dak. En zo gebeurde. De scholeksters stelden al die linten niet op prijs en verplaatsen zich naar een andere vleugel van het gebouw en maakten daar hun nieuwe nest. (15 mei 2017)

nest scholekster
Wel leuk, het mannetje van het stel is vorige jaar op hetzelfde dak geringd door het VRS De Haar.
Natuurlijk laten de scholeksters ook nu behoorlijk van zich horen als er onraad is. 


Maar hun nieuwe uitvalbasis gaat nu niet direct over de auto’s, waardoor er geen schade ontstaat aan deze voertuigen.


Vandaag 15 juni 2017 met Tijs weer het dak op. Twee eieren lagen nog in het nest, maar even verderop liep al een flinke jonge Scholekster. Ook deze kreeg een paar mooie kleuringen en misschien zien we hem volgend jaar weer terug op het dak van het politiebureau.


een stevige metalen ring
Jammer dat er vermoedelijk maar één ei is uitgekomen. Volgens Tijs gaat het dit jaar minder goed met de scholeksters en hebben de meeste paartjes maar één jong kunnen grootbrengen. 
Ben benieuwd of dit beeld een landelijke trend is en er nog een verklaring voor komt.

Meten
De ouders houden toezichtGeen opmerkingen:

Een reactie posten