zondag 16 oktober 2016

De zon komt en de maan gaat

IJsvogels
Heel voorzichtig komt een mager zonnetje tevoorschijn, om vervolgens direct weer achter de wolken te verdwijnen. Net even tijd genoeg om er een fotootje van te maken.


Ik was die donderdagmorgen overigens op weg naar Tijs en Yvonne om een Fazant, gevangen in het snippenveld, van dichtbij te bekijken. Tijs had er een SMS-je gestuurd. Kom ik bij het snippenveld, is de Fazant al weer gevlogen. “Ja sorry hoor, maar ik had geen passend zakje”. In ieder geval dus toch nog even de zon op zien komen.


Vrijdagmiddag samen met Tim de netten teruggezet op de nieuwe vlonders in het griend. 

Het liep  erg moeilijk tussen al die struiken en zeker voor de natte periode is dit een flinke stap vooruit.
De Bladkoning zit naast het net te roepen, maar laat zich niet gevangen.

Wel vliegen enkele Tjiftjafjes het net in.
Voorzichtig worden ze door Tim uit het net gehaald.

Bij regen, in het huisje ringen
De zaterdagmorgen valt grotendeels in het water. Door de regen gaan de netten pas laat open. 
Wel wordt het snippennet even opengezet en laten een Bokje en een Watersnip zich ringen.

Bokje
Bokje en Watersnip
Watersnip
Daarnaast is het ook nog mijn maandelijkse vrijwilligers dag voor Natuurmonumenten. Dit keer het knotten van de wilgenboompjes langs het fietspad richting Eendenkooi.

om en om

voor en na

de vrijwilligers van Natuurmonumenten
De beste twijgen gaan richting de Kaapse Bossen voor de landelijke OER-dag. Mogen de kinderen er een pijl en boog van maken.


De maan gaat bijna onder, als we de netten in ons gebied gaan open zetten. Het wordt een mooie zonnige zondag met zelfs zo hier en daar 20 graden.
Een prachtige dag om buiten te zijn, en zo denken er heel veel mensen over.

met 100 vogels op de ochtend is het flink doorwerken
Ook op de CES locatie zijn voldoende mensen aanwezig, Tim, Tijs, Job, Nina, Gerard, Kim, William, Robert, en ik. Later op de ochtend komen er nog enkele gasten van het IVN langs, die eerder in de week van Tijs een presentatie hebben gehad over het ringen van vogels.
En het resultaat:

Cetti Zanger
Job bracht een Cetti Zanger mee van uit het griend en stond er op deze zelf te ringen ( nee Job, verder schrijf ik niets hierover (behalve er naar gevraagd wordt)). Overigens de 2e Cetti Zanger deze maand.




De Cetti's zanger is te onderscheiden van andere rietzangers door zijn typisch aantal van 10 staartveren -de anderen hebben er altijd 12.

IJsvogel
Tim hoort de IJsvogel langs komen en even later zitten er twee in het net. Een geringde en een niet geringde. Nummer 17 voor dit jaar. Ongelofelijk, dat er in zo’n beperkt gebied zoveel  IJsvogels rond vliegen. En ze zijn zo mooi.

William met zijn 1e IJsvogel

IJsvogel
Een Waterral, met zijn scherpe blik, blijft bijzonder. Evenals de Koperwiek met die speciale kleuren onder de vleugel. Zou daar de naam koper (kleurige) wiek (vleugel) vandaan komen.

Waterral

Waterral en de leden van het IVM


Koperwiek

Koperwiek
Ach en vanzelfsprekend stelen de kleintjes de show, het Winterkoninkje, het Staartmeesje, het Vuurgoudhaantje en het Goudhaantje.

Staartmees

Vuurgoudhaantje

Staartmees

Tjiftjaf

Ringmus

Groenling

Zwartkop

IJsvogel nr.17
Met 100 vogels en 19 soorten was het weer een geslaagde dag op de CES. En natuurlijk weer te veel foto’s gemaakt.

1 opmerking:

  1. gerard van zuijlen19 oktober 2016 om 14:58

    Hoi Huib. Leuk om je blog te lezen. Op deze manier toch een soort logboek van onze belevenissen met die vogeltjes en die ringers. Te veel foto's? In het digitale tijdperk is dat toch niet zo'n probleem? Of is het moeilijk om keuzes te maken? Getoonde foto's zijn in ieder geval mooi. Komend weekend ben ik er niet. Tot daarna. Hartelijke groet, Gerard

    BeantwoordenVerwijderen