dinsdag 20 september 2016

2 mm of 26 mm. Wat is het verschil ?

De late zon doet zijn best

Dinsdag, begin van de avond richting het Snippenveld om de netten klaar te maken en de muziek voor de nacht op te zetten.
En zoals inmiddels wel bekend. Tijdens het in orde maken voor de volgende dag, even een netje open zetten. Je weet nooit wat er invliegt.


Een knobbelzwaan vliegt er zeker niet in, maar langs het fietspad zit wel een familie Knobbelzwaan bij elkaar. Zou het lukken om er één of meer te vangen voor een ringetje.

Tijs heeft de zwaan

Er zijn veel hulpkrachten aanwezig, maar wel onervaren met het vangen van die grote witte vogels. Maar het lukt Tijs toch om er één te vangen. Henk een ervaren ringer, maar nog nooit een knobbelzwaan, mag de vogel voorzien van een stalenring van 26 mm doorsnee.Dat lukt niet met een ringtang. De waterpomptang komt uit de koffer om deze immense ring om de poot te leggen.


Henk in aktie
En die 2 mm ring dan ? 
Die is voor de tjiftjaf, die even later wel het net in vliegt en ook door Henk geringd wordt. 

En dat is wel bijzonder, dat er binnen een uur door de ringer, de grootste en de kleinste ring om een poot(je) wordt gelegd.

Om voor Henk de avond onvergetelijk te maken kreeg hij ook voor het eerst zo’n prachtige watersnip in zijn handen.Lichtjes bij het net
De volgende ochtend, op de fiets in het donker weer op weg naar het snippenveld. Wel grappig om die ‘kop’-lampjes in het veld te zien dansen in het donker.


Maar even later komt de zon voorzichtig tevoorschijn en worden de spullen klaargezet.
Het snippenveld doet ook vandaag zijn naam eer aan en een vijftal snippen kunnen geringd worden.

Uitvoerig wordt alles gemeten, bekeken en de boeken geraadpleegd. Eerste kalenderjaar, na één of toch volwassen ? Mannetje of vrouwtje.

Watersnippen

Gerard, Tijs, Job, Udo, Albert, Tim
Prachtige tekening

Mannetje en vrouwtje
let op de staartpuntjes
wit en licht bruin
Ook een grappig kenmerk om vast te stellen of het een mannetje of vrouwtje is, is de kleur van het einde van een staartveer. Is deze wit, of een beetje licht bruin ?

1 opmerking:

  1. Mooi fotoverslag. Vooral de snippen stelen de show!
    Prachtig!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen