zaterdag 17 september 2016

Veel belangstelling voor de nieuwste baansoort (nr.52)

Braamsluiper
Zaterdag 17 september 2016 erg veel drukte voor de vogeltjes van VRS De Haar.
Van de ringgroep waren aanwezig Udo, Maurice, Huib, Tim, Tijs, Nina en Job.


Daarnaast was er in de Eendenkooi De Haar een rondleiding door Tim, voor de leden van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Maarssen (I.V.N.) met als afsluiting een bezoek aan de ringlocatie van de VRS De Haar, met daarbij een uitleg over het doel en werkwijze van het ringen.

Spannend om zo'n vogeltje vast te houden.
Zwartkop
De leden van de VRS De Haar zijn erg enthousiast en willen graag hun enthousiasme en kennis delen met anderen. En er valt veel te vertellen over het ringen van vogels.

de Rietzanger laar zich bewonderen
Pimpelmees
Als er daarnaast dan ook nog de mogelijkheid is om zelf een vogel vast te houden, en er ook nog van alle verrichtingen en vogels foto’s gemaakt moeten worden, dan gaat de tijd erg snel en blijft er erg weinig tijd over voor het volgende deel van de excursie, een fietstocht door het Parkbos.

Rietgors man

Tuinfluiter

Heggenmus
Fotootje maken van de boomkruiper
Erg leuk als er dan zo tussen die drukte door, nog een nieuwe baansoort zich meldt.
Als nummer 52 voor de VRS De Haar noteren we de Braamsluiper. Ook weer zo’n sneaky vogeltje dat zich voornamelijk tussen het lage groen ophoudt. Maar als je de Braamsluiper zo van dichtbij kan bewonderen is het toch wel een heel mooi vogeltje.

Braamsluiper


Braamsluiper


Na het vertrek van de groep van het I.V.N., meldt zich de volgende groep. De vrijwilligers van zaterdagploeg van Natuurmonumenten. Geen rondleiding door de Eendenkooi, maar gewoon in de kooi aan het werk. Het gemaaide riet moet weggehaald worden.

Klussen, boompjes omzagen
 
Voor deze tweede klus
( Er was al hard gewerkt buiten de kooi met het omzagen van boompjes langs de slootkant)

eerst een uitleg over het ringen op de CES locatie.


Zwartkop met rugzak
Toevallig hadden we net een Zwartkop terug gevangen met een rugzakje. Ongeveer twee maanden geleden werden een aantal Zwartkoppen uitgerust met een geolocator. 


De bedoeling is, om ze pas na een jaartje terug te vangen om de geolocator  te verwijderen. Wel goed om te constateren dat ze nog goed en gezond rondvliegen met hun rugzakje.

Uitleg werking netten
De zaterdagploeg mocht met Udo en mij meelopen om de netten te inspecteren. De vogels uit de netten gingen in de netjes en werden in afwachting van het ringen weggehangen.

in afwachting van een ringetje
Het was een mooie dag, zowel voor de bezoekers als voor ons.
Met 143 vogels, waaronder de Braamsluiper, Zwartkoppen, Gras- en Heggenmus, Grote Bonte Spechten, Tuinfluiters, Roodborsten, een Rietgors, Pimpelmees en Winterkoninkjes.
Een prachtige dag.Alleen de Knobbelzwaan liet zich niet vangen.Rietgors
Zwartkop vrouw
Tuinfluiter
Grote Bonte Specht  man

Grote Bonte Specht juveniel
Grasmus - Braamsluiper

2 opmerkingen:

  1. Zwartkop, Tuinfluiter en Braamsluiper, dat zijn toch wel hele mooie soorten hoor!De laatste twee heb ik dit jaar nog niet gezien.
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen