maandag 28 september 2015

Ik was er ook bij vannacht.


Vanmorgen voor het werk even snel een foto op Facebook gezet, van de volgens kenners bloedrode maan. Maar een blogje is natuurlijk veel leuker
Ja, Paul, ik kan later ook zeggen dat ik er bij was. Nu is dat er bij zijn wel een ruim begrip.
Jij stond ergens buiten of binnen in jouw stadje en ik stond samen met Riet in mijn achtertuin. Verder was de hele buurt in diepe rust.


Ook van te voren enkele testjes gedaan met een ‘normale’ maan. Maar om vier uur vannacht was de maan stiekem verhuisd van zicht vanuit het slaapkamerraam naar geen zicht.
Dus in kamerjas de tuin in, opzoek naar een plekje zonder storende straatverlichting. En vervolgens in alle standen ( diafragma/iso van de camera) foto’s maken.In 2011 hebben we een soortgelijk fenomeen meegemaakt in Perth, Australiƫ.
In de zomer met  meer licht en in het eind van de avond.
De foto’s zijn terug te vinden op de blog  weg-maan .


Als ik de foto’s vergelijk zie ik dat onze maan aan de onderzijde lichter is, terwijl de maan in AustraliĆ« aan de bovenzijde lichter is. Is dit toeval, of is het te verklaren ?

In de nacht van maandag 28 september 2015 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland en BelgiĆ«. De verduistering heeft een grootte van maarliefst 1.28 in de kernschaduw, wat betekent dat de Maan zich dicht bij het centrum van de aardschaduw bevindt en sterk verduisterd wordt. De eclips begint om 2:11 uur en staat bij het maximum, om 4:48 uur, op een hoogte van circa 24° (in Utrecht). De eclips eindigt om 7:24 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 4:11 tot 5:24 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 73 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk. Voor een uitleg over het ontstaan van een maansverduistering, zie de pagina Hoe ontstaat een maansverduistering? in de veelgestelde vragen. (bron: hemel.waarnemen.com)

1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    Ik vind het er spectaculair uitzien! Prachtig, ik weet nu wat ik gemist heb!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen