donderdag 10 september 2015

Een kluut in de zandbak

kluut
De zandbak vraagt om een uitleg. De Haarrijnseplas is ontstaan door het zand weg te zuigen en naast de plas te laten drogen om het vervolgens onder meer te gebruiken voor de verbreding van de snelweg A2.

Inmiddels is het meeste zand weg en is er gewoon een hele grote zandbak overgebleven, tussen de A2 en de Haarrijnseplas. Een leuke plek om in het begin van de avond nog even rond te struinen. Eigenlijk mag het niet, maar ja, als vrijwilliger van natuurmonumenten moet je ook een beetje toezicht houden.


Door de regen van de afgelopen periode staan er diverse grote plassen in de zandbak. Bij een plas loopt een vogel. Met het tegenlicht herken ik deze pracht vogel niet. Pas als ik dichtbij ben zie ik dat het een jonge kluut is. Ook wel een kluut,  1e kalender jaar genoemd.

Het beestje loopt rustig te foerageren en trekt zich niet veel van mij aan en laat mij rustig foto’s nemen. Overigens niet de eerste kluut bij de Haarrijnseplas, maar wel een betrekkelijke zeldzaamheid voor deze locatie.  Om kluten te zien is er een mooie locatie in onze provincie bij Botshol, waar in het seizoen de kluten ook broeden.

kluut

kluut

kluut

kluut

kluut

kluut

kluut

kluut

kluut

kluut
Als je binnen blijft zie je niets en als je naar buiten gaat zie je altijd wat. Een kluut in de zandbak is gewoon een feestje.

De kluut

Kluten zijn kenmerkende pioniervogels die leven op de grens van land en zout of brak water. Vooral zilte kreken, schorren, inlagen en zandplaten zijn als broedgebied in trek. De nabijheid van ondiep water en losse, slikkige bodems is een vereiste, daar kluten liefst daarin naar voedsel zoeken. De oogst bestaat uit kleine kreeftachtigen, insekten en wormen. Deze prooi wordt gezocht op de tast: met snelle maaibewegingen wordt de snavel als een zeis door het water bewogen, de beide snavelhelften een stukje uit elkaar. Voelt de kluut daar iets tussen komen, dan sluit hij zijn snavel en de prooi is gevangen. Op deze manier kan de kluut ook voedsel zoeken in troebel water, een groot voordeel gezien het leefgebied van de kluut. Nederlandse kluten zijn trekvogels en bijna allemaal brengen ze de winter door langs de kusten van Zuidwest-Europa of West-Afrika.
De kluut komt voor in Europa langs de continentale noordzeekust en in Zuidoost-Engeland. Ook in Zuid-Frankrijk, Sardiniƫ, Italie, Griekenland en langs de Zwarte Zee. Een kwart van de Europese klutenpopulatie broedt in Nederland. Daarvan broedt ongeveer 60% in het Waddengebied en 35% in de Zeeuwse Delta.
Vogeltrek
Sterk kustgebonden, maar wordt soms aangetroffen langs rivieren en meren in het binnenland. Kluten die broeden in Nederland, trekken in het najaar weg naar Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika (bron vogelbescherming) 

1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    Leuk zo in je "achtertuin" Een prachtige watervogel en zeer fraai op de foto!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen