woensdag 4 september 2013

Oudewater

Swiebertje
Een bezoek aan Oudewater begint in de Waag, waar vastgesteld kan worden of je wel of niet een heks bent.
de Waag
Hanny mocht laten bepalen of ze een heks was. En het bleek geen eenvoudige opgave. Het gewicht gaf te denken en aanvullende vragen waren nodig om haar als heks uit te sluiten.



Pieter werd gevraagd of ze wel eens even weg was, als het slaapkamerraam ’s nachts open stond. En of ze wel of geen katten had. Maar goed uiteindelijk kreeg ze, na nog een aantal vragen, de verklaring dat ze geen heks was.





Naast een bezoek aan de Waag is een wandeling en rondvaart door Oudewater zeer de moeite waard. Erg veel mooie oude panden in de binnenstad. Met het zonnetje er bij een genot om er rond te lopen. Natuurlijk het borstbeeld van onze zwerver, bekend van de kinderserie uit vroegere tijden, Swiebertje, op de foto gezet.


 
Na het bezoek aan het touwmuseum, waar Pieter de klos was, om de klos vast te houden en Hanny aan het grote wiel mocht draaien richting de markt voor een ijsje.

 
Thuis de puzzel afgemaakt, die we van Anneke geleend hebben.

De gemeente Oudewater heeft 9.886 inwoners (1 mei 2013, bron: CBS), die verspreid wonen over de kernen Oudewater, Snelrewaard, Hekendorp en Papekop. De stad Oudewater zelf heeft 6670 inwoners (2004).
De gemeente bevat de voormalige gemeenten Hoenkoop, Snelrewaard en Willeskop. Oudewater hoort sinds 1970 bij de provincie Utrecht, daarvoor was het een deel van Zuid-Holland. De gemeente heeft een oppervlakte van 40,17 km², waarvan 1 km² water.
De oorsprong van de naam Oudewater is niet bekend. Het meest waarschijnlijk is dat het een verbastering is van 'oude (uiter)waarden'. Het ontstond omstreeks 1100 in een meanderbocht daar waar de Lange Linschoten samenkomt met de Hollandsche IJssel.
Oudewater was door zijn ligging op de grens van Holland en het Sticht (Utrecht) een belangrijke grensvesting. De stad verkreeg van de 38e bisschop van Utrecht - Hendrik van Vianden - rond 1265 stadsrechten. De prille stad behoorde aanvankelijk tot het Sticht, maar dat moest haar in 1280 afstaan aan het graafschap Holland. In 1401 werd de stad belegerd in de spil rond de Arkelse Oorlogen (1401-1412). Later lag Oudewater in de provincie Zuid-Holland. Pas toen de provinciegrenzen in 1970 werden herzien kwam Oudewater na bijna 700 jaar weer bij Utrecht.
Oudewater nam op 19 juli 1572 met elf andere steden deel aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. In deze vergadering werd de basis gelegd voor de Staat der Nederlanden onder 'leiding' van het Huis van Oranje. De stad werd als reactie hierop op 7 augustus 1575 door een Spaans Leger uitgeroeid, volgens de overleveringen wisten slechts drie inwoners deze slachting te overleven die bekendstaat als de Oudewaterse Moord.
Oudewater was in de zestiende en zeventiende eeuw een belangrijke producent van touw. De omgeving produceerde daartoe de grondstof hennep. De inwoners van het stadje heten tot op vandaag Geelbuiken, omdat de touwslagers gelige gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Oudewater heeft een touwmuseum De Baanschuur en een touwfabriek G. van der Lee, opgericht in 1545, die tot 2013 het oudste nog bestaande familiebedrijf van Nederland was. Van 1855 tot 1936 had Oudewater een treinstation in Papekop. Van 1906 tot 1936 bestond een paardentram tussen het station en Oudewater zelf, de Gemeentetram Oudewater. Eerder al, van 1883 tot 1907, kende Oudewater de tramlijn Gouda - Oudewater. (bron: Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten