zaterdag 18 mei 2013

Onkruid wieden in de natuur

eendenkooi Haarzuilens
Het klinkt gek, maar het is toch echt zo. Vorige maand was het de zuring, nu de springbalsemien. Deze plant hoort niet in Nederland thuis en overwoekert c.q. verdringt de inheemse plantensoorten.

prachtig natuurgebiedje
Zeker in de directe omgeving van een eendenkooi hoort deze plant niet thuis. Reden om de vrijwilligers van de zaterdag van Natuurmonumenten, dit keer aan het werk te zetten om deze planten te verwijderen uit de eendenkooi Haarzuilens.


De plantjes zijn nog jong en door de regen van de afgelopen dagen vrij eenvoudig te verwijderen. Aan het eind van de werkdag werden er dan ook enkele kruiwagens plantjes afgevoerd.

 
Voordat de werkzaamheden begonnen gaf Henk Boom aan de vrijwilligers, die nog niet in de eendenkooi geweest waren een uitleg over deze eendenkooi en de werkwijze van de kooiker. De eendenkooi van Haarzuilens stamt uit 1740 en is jarenlang in eigendom geweest bij Kasteel de Haar.
Henk Boom geeft uitleg
vangpijp
 
 
Knobbelzwaan
 
onkruid wieden
echt judasoor
Reuzenbalsemien of Springbalsemien ((Balsaminaceae (Balsemienfamilie))De reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is een eenjarige plant die tot 2,5 m hoog wordt. De plant heeft opvallende 2-5 cm grote bloemen, die van juli tot september bloeien met een lila, roze of lichtgele tot witte kleur. De bloemen staan met twee tot veertien bloemen in trossen in de oksels van de bovenste bladeren. De vijf kroonbladen vormen bij elkaar een tunnel, hoed of helm. De getande, bovenste bladeren zitten in een krans aan de hoekige stengels, die vaak vertakt zijn. De langwerpige, lancetvormige bladeren zijn voorzien van extraflorale nectarklieren. De bloemen zorgen dat de plant niet gemakkelijk met andere planten verward wordt. Deze plant is afkomstig uit de Himalaya, vooral uit Tibet en ook uit India. Vanaf 1915 is de plant in Europa als invasieve soort gaan verwilderen, men treft hem nu door geheel West-Europa aan. De plant groeit graag langs of in de buurt van water. Langs sloten, greppels en beken kan men hem aantreffen. Wel moet de bodem stikstofrijk en basisch zijn. De verspreiding van de zaden vindt mechanisch plaats, wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt, rollen de vijf delen hiervan zich op en schieten zo de zaden weg. Tegelijkertijd valt de vrucht van de plant af. (Bron: Wikipedia)

1 opmerking: