zaterdag 4 mei 2013

2 minuten


Vandaag is het 4 mei 2013. Achtenzestig jaar geleden eindigde de tweede wereldoorlog op 4 mei 1945.

 
Op 4 mei herdenking we de gevallenen in de  tweede wereld oorlog en de oorlogen daarna. Een traditie die ook in Maarssen jaarlijks plaatsvindt bij het gedenkteken voor het oude gemeentehuis.
Het monument wordt bijgehouden en schoongemaakt door de leerlingen van de lagere school “De witte roos” voorheen “De Frits de Zwerver”. Frits de Zwerver was een verzetsheld.

 
Vanaf de tijd dat onze kinderen op de Frits de Zwerver zaten gaan we jaarlijks naar deze herdenking. In al die jaren is de herdenking hetzelfde gebleven. De kransen staan klaar, de bezoekers krijgen een witte roos, de vlam brandt en de vlaggen hangen halfstok.
 
Hetzelfde muziekgezelschap, speelt dezelfde muziek als het jaar daarvoor. “Wilt heden U treden”, “Nader tot U”, “Houdt Gij mijn handen beide”

 
De Lastpost wordt iedere jaar door dezelfde muzikant geblazen, waarna het twee minuten stil is, op het gezang van de vogels na.
 
Een toespraak van de burgemeester of de wethouder, enkele gedichten van leerlingen van de Wiite roos, gevolgd door de kransleggingen en het neerleggen van de witte rozen.
 
Ieder jaar hetzelfde en toch blijft het de moeite waard om hier één keer per jaar bij stil te blijven staan.
 
Jammer dat de eenheidsleiding Midden Nederland van de nationale politie besloten heeft om deze herdenking in het hoofdbureau van politie Utrecht af te schaffen.

Gedenkplaat politiebureau Utrecht
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten