donderdag 29 november 2012

Vier pinda’s

Gaai
Inmiddels hebben we vaste gast aan tafel. Nou ja niet echt aan tafel, maar buiten in de tuin en hij of zij natuurlijk, maakt er tijdens het eten een puinhoop van.
Het gaat hierbij om een Gaai, een mooie vogel om te zien, ondanks dat het ook een rover is.
Iedere morgen komt hij kijken of de pinda’s buiten hangen. Soms ben ik te laat en hang dan als nog zijn ontbijt buiten. Maar niet meer dan vier per dag. We hoeven hem niet vet te mesten.Is de kust veilig ?
Vanuit de seringenboom kijkt hij eerst hoe de pinda’s er vandaag bijhangen en natuurlijk of de kust veilig is. Vervolgens probeert hij met acrobatische toeren houvast te krijgen en daarna hakt met
zijn snavel de pinda’s van de draad. Soms valt er een nootje op de grond, maar ook daar weet hij ze wel terug te vinden tussen de lege doppen. 
 

Als de doppen leeg zijn vertrekt de Gaai weer om de volgende ochtend terug te komen.
Ook dicht bij huis is de natuur prachtig.

Ook zijn kuifje is schitterend
De wetenschappelijke naam 'Garrulus glandarius' is vrij te vertalen als 'voortdurend krassende eikelzoeker', en dat typeert de gaai uitstekend. In de winter althans, want in het broedseizoen zijn gaaien opvallend stille vogels. Daaraan voorafgaand echter zijn het echte lawaai(pape)gaaien, die als een bezetene krijsend door de bomen achter elkaar aanzitten. Gaaien zijn bekend om de prachtige, opvallende blauw-zwart gestreepte vleugelbocht. Van oorsprong zijn gaaien vrij schuwe bosvogels, maar net als merels en kool- en pimpelmezen, zijn ook gaaien hun horizon gaan verbreden en nu volop te vinden in parken en stadsrandzones. Het voedsel van gaaien bestaat voornamelijk uit insecten, aangevuld met eieren en jongen van onoplettende zangvogels. 's Winters eten gaaien vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en andere eetbare zaken die ze voor de bek komen. Gaaien hebben in bosgebieden de functie van indringer-alarm; veel (zoog)dieren reageren op de alarmroep van gaaien en verbergen zich voor het naderende onheil. Vaak zijn dat goedbedoelende wandelaars, maar ook voor katten wordt gealarmeerd. (Bron : vogelbescherming.nl)

2 opmerkingen:

 1. Wat een mooie serie van deze Gaai-acrobaat!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk Huib zo'n mooie Gaai in je tuin. De acrobatische toeren zien er wel heel grappig uit. Fijn dat het inmiddels een vaste gast is want ze zijn over het algemeen best schuw en jij hebt toch al mooie foto's gemaakt!

  Groet vanuit een wit Tsjechië,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen