zondag 25 november 2012

Waar is de Middelste Bonte Specht ?

Alle boomtoppen nagezocht
Op het landgoed Gunterstein verblijft een Middelste Bonte Specht. Deze specht is kleinere en heeft andere tekeningen dan de Grote Bonte Specht. Hij is ook zeldzamer dan zijn grote broer.
En toevallig verblijft hij nu bij ons in de buurt in Breukelen. Vandaag, ondanks de hevige wind toch maar even wezen kijken. Niet voor de eerste keer, maar voor de vierde keer. Maar ook nu liet de vogel zich niet zien, of heb ik weer niet goed gekeken. Luisteren was geen optie. Er stond zoveel wind dat de bomen op zich al veel herrie maakten.
Op naar een volgend keer, met misschien meer succes. Gisteren is de specht nog door diverse vogelaars op de foto gezet.
Gunterstein
Gunterstein is een van de kastelen aan de Vecht. U vindt het kasteel als u door Breukelen rijdt en dan over de Vecht gaat. Er is maar een bruggetje, dus dat kan niet missen. Gelijk rechts ziet U het kasteel in volle glorie. U ziet het bruggetje op de foto hier rechts. De fotograaf stond met zijn rug naar Gunterstein.
Eigenaar Het huis en het landgoed zijn ondergebracht in de Stichting Ridderhofstad Gunterstein. Het huis wordt bewoond door Jonkheer W.H.D. Quarles van Ufford.
De ingang van het landgoed ligt aan de laan van Gunterstein (noordkant). Aan de westkant ligt het landgoed aan het Zandpad en de Vecht. In het oosten wordt het gebied begrensd door de Scheendijk. Ten zuiden liggen weilanden.
Gunterstein ligt aan de Vecht en derhalve op de uit zware zavel en lichte klei bestaande oeverwal. Naarmate je meer naar het oosten gaat wordt het kleipakket dunner en komt het veen aan de oppervlakte.
Rond het huis ligt een parkbos. Een deel van het gebied is weiland met houtwallen en het oostelijke deel bestaat uit populierenbos.
Het parkbos is voor het publiek opengesteld. Bezoekers moeten gebruik maken van de tweede ingang aan de laan van Gunterstein. De eerste ingang is voor de bewoners van het huis. De binnentuin is niet voor publiek toegankelijk. Het landgoed beslaat totaal 34 ha. Een mooi park om in te wandelen.
Winterkoning
Toch nog een vogeltje. Het Winterkoninkje, dat vanmorgen in de tuin rond scharrelde.

1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    De bovenste foto is prachtig! enneh...had iemand niet gezegd: de 5e keer pas gezien. Dus volgende keer meer geluk!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen