woensdag 8 augustus 2012

Holland


De Eempolder, wat is dat toch een mooi gebied. Eindeloos zicht over de weilanden met in de lucht altijd wel een rover. De Torenvalk, Buizerd en Kiekendief kom je bijna iedere keer tegen. Toevallig vandaag voor het eerst de roep van de Kiekendief gehoord, heel speciaal en herkenbaar.

Bruine Kiekendief

Bruine Kiekendief
We gingen vandaag voor de Casarca, die volgens Warneming.nl daar zou zijn te zien. Op de aangegeven locatie gen Casarca, maar na enig zoeken de vogel toch gevonden. In een weiland zaten er maar liefst meer dan 100 van deze halfganzen.


Maar toch het meest genoten van de roofvogels en de omgeving. Dus dit keer een aantal sfeerplaatjes van de Eempolder. Een echt Hollands landschap.

Torenvalk (belangstelling voor mijn auto?)

Torenvalk


De casarca (Tadorna ferruginea), ook wel roestgans genoemd, is een oranjebruine halfgans. De vogel broedt in het noordoosten van Afrika, Zuidoost-Europa, Centraal-Azië en het zuidwesten van China, en overwintert in India en Zuidoost-Azië.
Casarca
De casarca lijkt qua postuur veel op de in Nederland algemeen voorkomende bergeend, die in werkelijkheid geen eend maar ook een halfgans is. De casarca heeft een lengte van 60 tot 70 cm en een vleugelspanwijdte van gemiddeld 120 cm. Daarmee is de casarca iets groter dan een eend, maar kleiner dan de meeste ganzensoorten.
Het verenkleed van zowel het mannetje als het vrouwtje is oranjeachtig bruin. De kop van het vrouwtje is iets lichter. Het mannetje heeft in de zomer bovendien een zwarte halsring. De snavel en de poten zijn zwartachtig. De ogen zijn donkerbruin.De casarca is te vinden in meren, moerasgebieden, brak water en rivierdelta's.De casarca broedt in holen, zoals boomholtes, rotswanden en ruïnes, en legt 6 tot 16 eieren. Jonge vogels lijken op het volwassen vrouwtje, maar hebben vaak een grijze in plaats van witte voorvleugel. (bron Wikipedia)

1 opmerking:

 1. Ha Huib,

  Niet uitgegleden hoop ik :-D.

  Het gaat dan wel om de Casarca en ik ben blij dat je ze gevonden hebt maar de eerste foto is briljant, heb in een deuk gelegen. Mijn man vroeg of je dat misschien had gephotoshopt maar dat denk ik zeker niet. Holland op z'n smalst (en gladst). Je zult wel hebben gestonken op de terugweg of had je de schapenpoep al tussen je profielzolen uitgepeuterd?

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen