zaterdag 9 mei 2020

Vroeg

Kwartel

“Zullen we morgen tijdens de CES, proberen een kwarteltje te vangen. Het is de trek op dit moment”.
Hoe vroeg is vroeg ? Nu gewoon zo rond vier uur.
Oké, om drie uur in de morgen loopt de wekker af en even later ben ik op de fiets op weg naar de griend, waar Tijs en ik de vorige avond een carré  hebben neergezet in het weiland achter ons slagnet. Geluid erbij en afwachten. Zou er echt ergens kwartels lopen tussen dit hoge gras ?De netten van het carré gaan open en voordat alle netten open zijn hangt er een kwartel in het net. Er lopen dus echt kwartels rond Haarzuilens. Een prachtig exemplaar en de foto gaat op de App.

Kwartel
Tom, mag de kwartel ringen. Ja een vogel, die niet iedere dag gevangen wordt wil iedere ringer ringen. 

Het huisje - Ringen midden in de natuur

In verband met het Corona virus ringen we  tijdens de CES met twee kleine groepjes om zo de afstand van anderhalve meter te kunnen garanderen. Henk, die op onze andere locatie aan het ringen is, wil de vogel ook graag zien.

Kwartel

Kwartel

Kwartel
Henk & Kwartel

Kwartel
Een mooi begin van een prachtige zonnige dag in het griend. De grondmist hangt nog boven de sloten en het veld. Rond vijf uur staan alle netten open. Door het mooie weer en de regen daarvoor hoor je het groen bijna groeien.

Carre wordt weer opgeruimd
Wel mooi al dat groen, maar het is wel de bedoeling dat de netten vrij staan. Enkele dagen voor de CES 3 dan ook flink lopen snoeien om het vrij te houden.

Vogel in de hand en boek erbij

Torenvalk

Torenvalk

Een torenvalk laat zich ook verrassen door het net. Waarschijnlijk onderweg met een prooi vloog hij vlak voor Tom het net in. Zijn prooi, waarschijnlijk een tjiftjaf, gedeeltelijk al verorbert  hing naast hem in het net. Was toevallig ook een geringd vogeltje, dus Tijs kan in het systeem aan de hand van de ring nakijken of onze veronderstelling klopt. Triest, maar de torenvalk moet ook leven.

Torenvalk

Torenvalk
Huib & Torenvalk
Tijdens het ringen spelen de koekoeken verstoppertje met ons en vooral met mij, omdat ik ze graag wil zien en het liefst op een foto. Al roepend vliegen ze een aantal keren langs.

Zoek de Koekoek
Maar uiteindelijk lukt het om zowel de man als de vrouw op de foto te zetten. Wel opvallend dat beiden belaagd werden door een vink. Zullen de vinken het truc van de koekoek kennen ?

Koekoek man


Koekoek vrouw1 opmerking:

 1. Wow, prachtig die kwartel!!!!
  Maar ook de foto's van de koekoeken en de torenvalk mogen er zijn.
  Pfft! Erg mooi allemaal.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen