woensdag 24 januari 2018

Heen en Weer

Even er tussenuit. Is er nog iets bijzonders te zien in onze provincie ?
Jawel, bij het pontje van Schalkwijk naar Culemborg is een Ross Gans gezien.
Nu zien we die niet iedere dag, het is zelfs een zeldzaamheid om deze gans in de natuur tegen te komen. Daarnaast is het ook wel leuk om langs de lek te rijden bij hoog water.
Er staan nog enkele vogelaars in het veld en de gans zat inderdaad op die aangegeven plaats.
Zat. Inmiddels is de vogel gevlogen. We zoeken  langs de waterkant en in de weilanden.
Vinden een witte gans, maar dat blijkt een soepgans te zijn.

Ross Gans ( 400mm  lens)

Links van de boot de Ross Gans
Ross Gans, herkenbaar aan rode poten en snavel en zwarte vleugelpunten
Dan blijkt dat de gans naar de overkant van de rivier is gevlogen. Met het pontje over naar de andere provincie. Inderdaad zit de Ross Gans midden in een weiland. Ver weg, maar toch gevonden en het levert enkele bewijsplaatjes op.

Pontje van Schalkwijk (Houten) naar Culemborg



Na een tijdje houdt de gans het voor gezien en vliegt terug naar zijn vast plek aan de andere kant van de Lek. Dus ook wij met het pontje terug naar Schalkwijk. We zien hem (of haar), maar wel op nog grotere afstand.

Ross Gans
De vogel gezien en over de dijk terug naar huis, genietend van het uitzicht over de Lek.








Wulpen
Naast de Grauwe ganzen en de Brandganzen, die in grote groepen op de weilanden foerageren bevond zich nog een leuke gans, de Indische Gans.

Indische gans

Grauwe ganzen en Brandganzen

Soepgans
 Ross Gans


En weer duikt er een nieuwe vogelsoort voor de provincie Utrecht op in Houten! Ditmaal een Ross' Gans; een soort die broedt in Noord-Canada en overwintert in Zuid-Amerika. Deze vogel werd eerder deze winter ook bij Elburg en Reeuwijk gezien (de snaveltekening is per individu behoorlijk uniek, vandaar..).
Tot nog toe zijn er sinds 1985 zeven waarnemingen van vogels in Nederland waarvan wordt aangenomen dat deze van wilde origine zijn. Ook deze vogel is ongeringd, heeft geen kleedkenmerken die wijzen op een verdachte herkomst (volière of watervogel-collectie), en is zeker zo alert en schuw als de andere wilde ganzen waar hij mee optrekt. Dit zou dus wel eens de achtste Ross' Gans voor Nederland kunnen zijn.

Het is een prachtig gansje, op 22 januari voor het eerst gemeld door Ben de Kruijff in de Steenwaard, ter hoogte van de veerpont naar Culemborg. Vanmiddag zat de vogel eventjes lekker dichtbij en kon ik deze foto's maken. Voor Utrecht zou dit de 337ste soort zijn en voor Houten de 273ste. (Bron: Bram Rijksen FB)

1 opmerking:

  1. Een mooie blog Huib! En bedankt, nu heb ik steeds het liedje van Drs P in mijn hooft....heen en weer....heen en weer.....
    Het was een leuk en geslaagd uitje!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen