zaterdag 13 januari 2018

(Hard)lopertjes aan het strand en Zuidpier van IJmuiden

Drieteenstrandloper
De Zuidpier van IJmuiden kent een aantal vast bewoners.
En tot de vast bewoners behoren de Drieteenstrandlopertjes

lopertjes langs de waterlijn

Drieteenstrandloper

Een kleine strandloper, die, zoals zijn naam al zegt, met drietenen langs de waterkant rent, opzoek naar eten en om de aanrollende golven te ontwijken. 




En die zijn stevige korte zwarte snavel diep in het zand steekt om het eten naar boven te halen.
Grappig om deze snelwandelaar zo bezig te zien.

Steenloper
Maar ook de Steenloper laat zich op de foto zetten.
Gebruikelijk loopt deze steenloper over de stenen langs de pier, om tussen de kieren en mos zijn eten te voorschijn te halen.
Vandaag loopt de steenloper gewoon over de pier.
Zou ik ook doen als de vissers zoveel voedsel rondstrooien midden op de pier.

Paarse Strandloper
Vaak loopt er tussen de Steenlopers bij de Zuidpier in IJmuiden nog een soortgenoot, de Paarse Strandloper. Laat deze zich dit keer ook van zijn beste kant zien.

Drieteenstrandloper
De drieteenstrandloper is vooral bekend van het strand, waar ze in groepjes voedsel zoeken en snel wegrennen voor de aanrollende golven. Hij is uniek onder de strandlopers omdat hij de achterteen mist. In de winter is hij overwegend wit, wat hem de wetenschappelijke naam "Calidris alba" heeft opgeleverd. In het voorjaar worden ze overwegen diep roodbruin en trekken ze naar de Arctische broedplaatsen in Canada, Groenland, Spitsbergen en Siberië.


Gedrongen strandloper, iets groter en met relatief kortere snavel dan bonte strandloper. In herfst en winter overwegend wit en grijs met opvallende donkere schouders; zwart-wit in vlucht. Laat in het voorjaar en in de zomer diep roodbruin. Gitzwarte poten en snavel, géén achterteen. Rent snel voor de golven uit op het strand. Minder wadvogel en meer strandvogel dan andere strandlopers.



LEEFGEBIED In de overwinteringsgebieden en op doortrek vooral zandstranden en -platen, maar steeds vaker ook op (zandig) wad. Zelden op strekdammen en stenige oppervlakten. Zeer kustgebonden soort. Broedt in Hoog-Arctisch gebied op kale, steenachtige toendra met weinig vegetatie van wilg en steenbreek. Jongen worden snel naar naburig water geleid.


VOEDSEL Kleine krabbetjes, garnalen, schelpdieren, wormen en insecten. Insecten (tweevleugeligen, kevers, vlinders en rupsen) vooral in broedtijd. Pikt en boort met snavel. Gebruikt waarschijnlijk geur, tast, smaak én zicht om voedsel te vinden.


VOGELTREK Lange afstandstrekker. Verlaat broedgebieden (Groenland, Canada, Siberië) van midden juli tot begin september. Trekt over zee en langs kusten naar traditionele overwinteringsgebieden. Overwintert in West-Europa, maar meeste trekken door naar kusten van Afrika. In Nederland sterke doortrek in augustus-oktober en in mei. (Bron Vogelbescherming.nl)

Steenloper

Steenloper


Steenloper

Paarse Strandloper

Paarse Strandloper

Paarse Strandloper

1 opmerking:

  1. Heel leuk en heel herkenbaar als je er ook net bent geweest!
    Gelukkig heb jij de foto's nog ;-))
    groetjes, Maria
    P.s. Volgens mij komt er nog een blog met een lekker toetje......

    BeantwoordenVerwijderen