zondag 16 april 2017

De val van de muur

Dit was de muur

Het is weer de derde zaterdag van de maand en dus aan het werk als vrijwilliger voor Natuurmonumenten.

Dotterbloemen
Er staan diverse klussen op het programma en we beginnen in het Parkbos. Vorig jaar hebben we dotterbloemen gepoot op de eilandjes. Niet alle dotters hebben het goed gedaan en dus mochten er zo’n 100 nieuwe planten gepoot worden.
Het vervelende van eilandjes is, dat die meestal in een waterige omgeving liggen en dus oppassen dat de laarzen niet onderlopen. Maar het ging goed en al snel stonden de plantjes in de vette klei.
Door naar de muur. Een muur die al heel lang aan de rand van het dorp staat. De muur had de nuttige functie om het steenfruit van voldoende warmte te kunnen voorzien.
Het werkt als volgt. Het is een dubbele muur met een stevige spouw en de maar staat in de volle breedte op het zuiden gericht. Door de zon wordt de muur opgewarmd en de spouw houdt de warmte langer vast. Ideaal voor de planten, struiken of bomen die extra warmte nodig hebben.


Maar in de loop der jaren is het cement helemaal verzand en is een groot gedeelte van de muur  omgevallen. Aan ons de taak om alle bakstenen te verzamelen en netjes op te stapelen. Een metselaar mag er daarna weer een muur van metselen. Het was flink doorwerken voor de hele groep, maar het is gelukt. Zo is er iedere keer wel wat bijzonders te doen rond Haarzuilens


 Op weg naar huis, Tijs en Maurice opgezocht en samen met hen opzoek gegaan naar Kieviten. Niet lang aan het zoeken geweest, er was te veel wind en daardoor te koud voor de eieren en de jongen kieviten. Tijs vond op het enorme veld toch nog een klein Kievitje. Na het ringen het pulletje zo snel mogelijk weer teruggebracht bij zijn ouders.

Na het eten met Tijs de nestkasten gecontroleerd. Het gaat best goed. Acht koolmezen en twee pimpelmezen zaten op hun nest en in totaal hebben we 64 eieren kunnen tellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten