donderdag 10 april 2014

Beflijster

Fuut
Even een frisse neus halen en kijken of de pyjamaatjes al op de rug van moeder Fuut zitten. De meeste Futen zitten nog op het nest.

Kersenboomgaard
Maar wat is de natuur mooi op dit moment. Het gras is groen en de meeste bomen staan volop in bloei. Overal klinkt het geluid van zingende vogels, waarbij de Tjiftjaf zich het meest laat horen.
Een fietstochtje  naar Kockengen en terug leveren toch een paar leuke plaatjes op om te delen. De Zwartkopmeeuw, voor het eerst gezien dit jaar. De Bruine Kiekendief weer terug in de rietlanden.

Pimpelmees

Putter

Tjiftjaf

Witte Kwikstaart

Houtduif

Bruine Kiekendief

Blauwe Reiger

Zwartkopmeeuw
Op aanwijzing van Ad Huussen vind ik na enig zoekwerk de twee Beflijsters terug bij de Haarrijnseplas. Op de foto is duidelijk zijn witte bef te zien.
Tot slot nog een fazant die zich verdekt had opgesteld naast het fietspad.
 
Beflijster

Beflijster

Beflijster

De beflijster is een schaarse doortrekker, die bij vluchtige waarneming sterk op een merel lijkt en bij nadere beschouwing een merel met een wit slabbetje om de hals. De broedgebieden liggen in Scandinaviƫ, Schotland, Wales en de berggebieden in Zuid- en Centraal-Europa. De grootste kans op waarneming van een beflijster is tijdens de voorjaarstrek; dan verblijven honderden vogels op de Waddeneilanden en elders in het land. Beflijsters houden zich ook regelmatig op in groepen van andere doortrekkende lijsterachtigen, zoals koperwieken en kramsvogels. Op de waddeneilanden, waar de meeste waarnemingen vandaan komen, zijn ze in de trektijd te ontdekken op de diverse weilanden en sportvelden, waar regenwormen gemakkelijk te bemachtigen zijn.

Gezien de grote aantallen broedende beflijsters in Scandinaviƫ is het logisch dat vooral Noorse en Zweedse vogels door Nederland zullen trekken. De overwinteringsgebieden van de beflijster liggen in Zuid-Europa en Noord-Afrika en omvat vooral het Middellandse Zeegebied (bron vogelbescherming Nederland)

Fazant (vrouw)

1 opmerking:

  1. Prachtige blog! Wat een weelde die kersenbloesem. Je hebt mooie foto's gemaakt De Beflijster, de zwartkopmeeuw en de bruine kiek op een tak, wow!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen