zondag 7 april 2013

Een vogelluisterwandeling.

De ridder boven op het kasteel.
Het gezicht is een afbeelding van de laatste eigenaar
Om acht uur in de morgen op een vogelluistertocht door de tuinen rondom kasteel De Haar, onder leiding van Udo Hassefras van Natuurmonumenten.
De wandeling was speciaal georganiseerd voor de vrijwilligers van Natuurmonumenten Haarzuilens.


Luisteren en kijken naar de vogeltjes
Om zes uur was de eerste wandeling, maar buiten dat dit aan de vroege kant was, is het dan nog te donker om foto’s te kunnen maken. Nu viel het fotograferen van de vogels toch wel tegen omdat ze ver weg of hoog in de boom zaten. Maar daar ging het eigenlijk niet om. De bedoeling was om de vogels op hun geluid te kunnen herkennen.
Haarzuilens
Met de groep, van zo’n twaalf personen stonden we dan ook geregeld stil om te luisteren, waarbij Udo aangaf uit welke hoek het geluid kwam en wie de veroorzaker daarvan was.
Grote bonte specht
Het hardste geluid kwam van de grote bonte specht die zat te hakken in een eikenboom, echt trommelgeroffel. Verder de voor mij inmiddels bekende geluiden van het winterkoninkje, roodborst, groenling, vink, zanglijster en nog wat soorten. Leuk was de grote zaagbek die midden in het park in een vijver zwom. Te ver weg om er een mooi plaatje van te maken.
Haarzuilens
Maar het blijft mooi om in het park Haarzuilens rond te wandelen. Zeker als het nog niet open is voor het publiek. Dus naast enkele vogels ook het kasteel op de foto gezet.
Udo Hassefras, Natuurmonumenten
Haarzuilens
Haarzuilens
Vink
Haarzuilens
 

2 opmerkingen:

 1. Mooie serie, vooral foto 7 is erg geslaagd. Inderdaad een fraai kasteel in een fraai dorpje. Het park is ook mooi, ik kom er ook met enige regelmaat om vogels te kijken en luisteren.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's idd foto 7 maar ook de laatste is prachtig.
  Het vinkje mooi geplaat.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen