maandag 9 januari 2023

Geen pinguïns - Nieuw Zeeland

 

Jammer niet gezien

01-09-2023 vakantie

Gisteren de spullen al bij elkaar gezocht en vanmorgen op tijd de auto gepakt. Met wat kunstgrepen paste alles in de auto. Het was winderig vandaag met een temperatuurtje van rond de 20 graden.

Gonny mocht rijden met Riet als bijrijder en Dirk vanaf de achterbank als adviseur.

Een flinke rit over de snelweg nr 1. Op tijd een stop voor koffie met een saucijzenbroodje en daarna weer door.

Onderweg nog een omleiding omdat er op de weg een ernstig ongeluk was gebeurd. Brandweer en ambulance waren met meerdere voertuigen ter plaatse en ook meerdere auto’s waren bij het ongeval betrokken. De klap zal wel hard geweest zijn, omdat een auto flink ingedeukt op zijn zijkant lag.

Vervolgens door naar de eindbestemming voor vandaag een huisje in Moeraki .


uitzicht vanuit nr 100

ongeluk

omleiding

overal heggen tegen de wind

Oamaru


In Oamaru nog een wandeling gemaakt om de zandstenen huizen te bekijken en rond te neuzen in diverse antiekwinkeltjes.  In dezelfde plaats bij de aalscholvers gekeken en de plaats bezocht waar de pinguins in de avond aan land komen.

Onderweg nog een paar stops gemaakt bij enkele waters waar de vogels zich ophouden.

steltkluut

Een prachtige plek met heel veel steltkluten. Wat is dat toch een prachtig vogeltje. Klein, tenger en hoog op zijn pootjes. Een geslaagde dag.

01-10-2023

De nacht doorgebracht in het huisje nummer 100 op de heuvel. Vroeg op om naar de pinguïns te gaan kijken. Om half zeven waren we met Dirk al op weg, maar op de  weg er naar toe gaf het bord aan dat de poort pas om half acht open ging. Dus maar terug naar het huisje voor een ontbijt. Daarna opnieuw op weg. De poort ging inderdaad op de aangegeven tijd open. Een Maori man met prachtige tatoeages op heel zijn gezicht maakte het open. Ik durfde hem niet te vragen om een foto te maken, maar hij was prachtig

Waar zijn de pinguins ?


zeehonden


aalscholver


Opzoek naar de pinguïns, jammer we hebben ze niet gezien. Maar het was wel de moeite waard om er te gaan kijken, ondanks de harde wind, Op weg er naar toe langs de zeehonden lopen, die lekker lagen te luieren. Vandaag, net als gisteren, in deze omgeving veel zeehonden gezien. Ook hier weer veel meeuwen. De meeste, red-billed gull, (bij ons de kokmeeuw), nestelen overal en het onderscheid tussen volwassen en jongen is dan ook duidelijk zichtbaar

Vervolgens langs de bolders. In down under heb je veel bijzondere natuurverschijnselen. Dit is er ook één. Grote ronde, op beton lijkende ballen, half onder het zand verborgen.


bolders

even controleren en meten

Door naar het Shag point, waar op de rotsen grote groepen met Aalscholvers zitten. De wind, die het haast niet mogelijk maakte om de camera stil te houden. En toch wilde ik de shags, of in het Nederlands de aalscholvers op de foto zetten.

spotted shag (aalscholver)

Verder langs een kilometerslange inlet vanuit de oceaan, af en toe even stoppen om een vogel op de foto te zetten, door naar Otago Peninsula, waar een broedcentrum is voor de Albatros. Op een afgesloten gedeelte nestelen er 6 paren Albatros. Al in de jaren vijftig is men begonnen om de vogel op deze manier te beschermen.

albatrosMet een gids mag je vanachter een glazenwand naar de broedende vogels kijken. Met een beetje geluk, lukte het om een broedende vogel op redelijke afstand op de foto te zetten. Toevallig kwamen er ook nog een paar vogels in de verte langs vliegen. Afwachten of die foto’s gelukt zijn.

Nog een paar vogelfoto's

swamp harrier

yellow hamer

goldfinch

red billed gull

Variable Oystercatcher


Geen opmerkingen:

Een reactie posten