maandag 15 november 2021

Een ringetje uit Litouwen

 

pimpelmees

In de griend bij Haarzuilens zijn de ringers erg verwend, omdat veel vogels zich komen melden voor een ringetje of zich laten controleren, omdat ze al eerder een ring gekregen hebben van een ringer van VRS De Haar.

Afgelopen zondag, bij rustig, droog weer werd er minder gevlogen, dus ook wat minder geringd.
Niet zo vreemd, in de nacht kwam de regen met bakken naar beneden, dus de vogels kozen er voor om een nachtje niet te vliegen.

het bewijs

Dan is het wel opvallend en heel bijzonder als het eerst vogeltje, dat ik uit het net haal een Pimpelmeesje is. En met zekerheid afkomstig uit Litouwen. Zijn ringetje is het bewijs.

Een flinke afstand voor zo’n vogeltje en geeft ook weer eens aan dat het ringen van toegevoegde waarde is, om vast te kunnen stellen hoe oud vogels gemiddeld kunnen worden en over welke afstanden ze zich kunnen verplaatsen.

HoutsnipAls extra had Tijs met Gerard een nieuw net neergezet, speciaal voor het vangen van houtsnippen. Samen met Erik had hij er in de stromende regen geluid bijgezet. Heel fijn als die werkzaamheden dan ook worden beloond.Zelfs twee houtsnippen kwamen op het geluid af. Een volwassen en een 1e kalenderjaar vogel. Het verschil is duidelijk te zien in het verenkleed.
Samen met Yvonne de houtsnippen uit het net gehaald. Flinke vogels met een gewicht van ruim 300 gram.

( het vuurgoudhaantje dat verder op in het net zat, woog maar 5,5, gram)

Een dat is nog eens boffen Suus, als je net start als aspirant ringer, en je hebt als één van de eerste vogels een houtsnip. Kortom het was weer een mooie ochtend in het griend van Haarzuilens

Vooruit, nog een foto voor Tom

1 opmerking: