zondag 30 juli 2017

De Brolga

Brolga
Was even spannend, vliegen er in de verte, in de schemering, echt de Brolga’s ?
Even inzoomen op de camera, en ja hoor drie Brolga’s in de verte.
Leuk om die toch weer terug te zien en de foto is net voldoende voor een bewijsplaatje.
Maar het kan beter, als er plotseling een Brolga vlak naast de auto in beeld komt.

Brolga
De Bolgra is alleen en trekt zich weinig aan van die idiote fotograaf. Blijft even poseren en gaat door met foerageren. De bonus van de dag.

Brolga's
En als er één Brolga op de foto staat, volgen er natuurlijk meer. Tijdens de vakantie in het noorden van Australië en in de Kimberleys toch wel een aantal keren ze terug gezien. Het blijven fascinerender vogels, deze broertjes van de Kraanvogel.

BROLGA

Brolga
De brolga - kraanvogel (Grus rubicunda) is een vogel uit de familie van de kraanvogels (Gruidae). 
De soort komt voor in Australië en Nieuw-Guinea. In het wapen van de Australische deelstaat Queensland neemt de brolga een belangrijke plaats in.

De brolga is een lange, zilvergrijze vogel met een hoogte van circa 160 cm, een spanwijdte van ongeveer 180 cm en een massa van zo'n 6 kg.
Op de achterkant van de kop bevindt zich een opvallende rode band, die bij jonge vogels ontbreekt. Beide geslachten zien er hetzelfde uit, maar het mannetje is iets groter.

De brolga komt voor in het noorden en oosten van Australië en een klein gebied in het zuiden van Nieuw-Guinea. De soort migreert niet, maar trekt rond afhankelijk van de regenval.
De omvang van de totale populatie is slecht bekend, maar wordt geschat tussen de 20.000 en 100.000 volwassen dieren. De habitat van de brolga bestaat uit draslanden.

De vogel voedt zich met moeras- en waterplanten, insecten, amfibieën en week- en schaaldieren. In het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied vormen de knollen van de Chinese waterkastanje (Eleocharis dulcis) een hoofdbestanddeel van het voedsel van de soort.

Brolga
De broedperiode van de brolga hangt in de eerste plaats af van de regenval en verschilt daardoor van plaats tot plaats. Net als de andere kraanvogelsoorten heeft de soort een uitgebreide balts waarvan dans een belangrijk onderdeel vormt. De vogels bouwen hun eenvoudige nest op een eilandje in ondiep water. Soms wordt zelfs geen nest gebouwd en worden de eieren op de grond of in een verlaten zwanennest gelegd. Het legsel van twee eieren wordt door beide ouders in ongeveer 30 dagen uitgebroed. Na ongeveer 100 dagen vliegen de jongen uit, maar de ouders beschermen hen nog lang, soms wel twee jaar. (bron: Wikipedia)

2 opmerkingen:

  1. Wow, ja, dat maakt wel indruk zo vlak bij de auto!! Een bijzondere vogel.
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzondere vogel..... Ik zie ze nooit bij De Lek.....

    BeantwoordenVerwijderen