zondag 5 maart 2017

Onderhoud

Jammer, dat die prachtige, oude, grillige bomen omgaan
Het ringen van vogels is een nuttige hobby, maar ook vreselijk leuk. Maar er komt wel meer bij kijken dan alleen maar het ringen.
Er bestaat ook nog zoiets als onderhoud van materiaal en omgeving. De week bestond dan ook uit de combinatie van onderhoud en ringen.

Merel en Job

Vink man, mooi op kleur
In verband met de harde wind werden afgelopen week de netten weggehaald uit onze CES locatie. Uit angst dat een omvallende boom het net zou vernietigen, de netten open zouden waaien en daarnaast om de netten schoon te houden van elzenproppen. Weg halen betekent natuurlijk ook weer terughangen na de storm.

lente

Pimpelmees


Dat het gewaaid heeft is wel duidelijk enkele bomen moesten er toch aan geloven.
Ook de Molenpolder vroeg om aandacht. De banen moesten geschoond worden van overhangend groen en over de grond kruipende braamstruiken. Nu was er al een aantal dagen eerder flink gesnoeid en nu moest het nog verder afgemaakt worden. Samen met Henk, Yvonne en haar ouders werd er een ochtendje hard gewerkt. 

Staartmees


Door wat knip en zaagwerk in het uiterste stuk van de landtong een nieuwe baan gecreƫerd. Spannend of het straks extra oplevert.


Overigens wat een verschil met van de zomer. Nu nog een groene vlakte. Straks een zee van riet en groene bomen en struiken.


Zanglijster 
Zondagmorgen in de kooi de netten opengezet en met een enthousiaste groep aan de slag, met toch een mooi resultaat. Twaalf leuke soorten en in totaal eenendertig vogels werden gemeten, gecontroleerd en in een aantal gevallen van een ring voorzien. Job mocht onder toeziend oog van Yvonne de meeste vogels ringen.

Grote Bonte Specht
wil graag alle ringen hebben


Tussen de bedrijven door werden ook hier nog wat onderhoud gepleegd. Enkele nestkasten werden schoongemaakt en de stokken voor de netten werden van een legerkleurig decor voorzien. 

Onder toezicht van Yvonne, Gerard, Mark, Suze,
Job, Ben en Huib beklimt Tijs de ladder


Met het zonnetje erbij en de sneeuwklokjes om ons heen was het een mooie ochtend in de natuur.


Merel met teken.
de teken worden verwijderd en gaan naar het laboratorium

CES locatie Molenpolder

een nieuwe plek voor een net
Molenpolder

1 opmerking:

  1. Mooi fotoverslag weer! De staartmees is natuurlijk het mooiste!
    Maar ook fijn dat de merel van zijn teken af is!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen