zaterdag 18 maart 2017

Houtsnippers, takken en stront

Ringslang - 2013 - Westbroekse Zodden
Bij Natuurmonumenten maak je als vrijwilliger van alles mee. Onkruid wieden, wilgen knotten, bolletjes poten en vandaag stonden we tijdens de vrijwillige zaterdag stront te scheppen. Niet zo maar stront, 2 kuub echte verse paardenmest.


Nu het hele verhaal. Het zou leuk zijn als er ook ringslangen te zien zouden zijn in het gebied rond Haarzuilens. Bekend is dat er ringslangen zitten in het gebied van Kockengen en dat er veel ringslangen leven aan de andere kant van de snelweg, de A2.
Nu zal het voor die slangen wel erg moeilijk worden om de A2 over te steken, maar vanuit Kockengen moeten ze toch onze kant op kunnen komen, zeker als ze die mooi broeihopen weten te vinden.
Nu, die hadden we dus niet. Maar na vandaag liggen er twee prachtige broeihopen op ze te wachten.

Takken, stront en houtsnippers


Een broeihoop voor ringslangen bouw je niet zo maar.
Als ingrediënten zijn nodig :
Een mooie zonnige plaats langs de waterkant, twee kuub verse paardenmest, twee kuub houtsnippers, een flinke hoeveelheid takken en stro of bladeren om het geheel af te dekken.
Het eindproduct heeft een oppervlakte van 3x2 meter en is ongeveer 1,5 meter hoog.
Onder deskundige leiding van Tim van den Broek, ecoloog bij Natuurmonumenten werd gestart met de aanleg van de broeihoop. 




De ondergrond werd vlak gemaakt en met een laag bladeren bedekt, gevolgd door een laag grove takken waarop een hoeveelheid paardenmest werd gestort. 




Daarna een laag takken, een laag paardenmest gemengd met houtsnippers. Vervolgens laag op laag tot de gewenste hoogte werd bereikt. Tot slot het geheel afgedekt met gedroogd riet, gras en bladeren.
In de buurt werd door even eens een groep vrijwilligers van Natuurmonumenten nog een prachtig broeihoop aangelegd.


de bouwers
De ringslang is een eierenleggend reptiel. Het zwangere vrouwtje legt haar eieren op een geschikte plek en laat ze daar achter. Het ontwikkelen van de eieren verloopt het beste bij circa 30 graden Celsius. Hierdoor is in ons koude klimaat de ringslang afhankelijk van mest of composthopen. Of door de door ons aangelegde broeihopen.
Even ging de gedachten op om er stiekem ergens een stelletje ringslangen te vangen en hier los te laten. Maar volgens de Wetgever schijnt dat niet toegestaan te zijn.

de ringslangen broeihopen



Niet vergeten. Ook de wilgentunnel werd vandaag bijgewerkt, geknipt en gemodelleerd. 

wilgentunneltje

1 opmerking: