zaterdag 26 november 2016

Ik hou van vogels

Grote Bonte Specht
Ja, dat had ik al eerder gehoord van Suze, dat ze van vogels hield en graag een keertje mee wilde naar het ringen van de vogels. Dus direct een afspraak gemaakt voor de zaterdagmorgen.
Tenminste als het weer mee zit. En de afgelopen tijd zat het weer niet mee. Het waaide te hard of was te nat om de netten open te zetten.

Onder belangstelling van de leden van het IVN
Maar de voorspelling was, wel wat kou en nachtvorst, maar verder droog, weinig of geen wind en een zonnetje.
Het was droog, maar vroor nog de hele ochtend ondanks een helder zonnetje. Maar gelukkig kun je je daar op kleden.

Wegen
Om zeven uur gingen de netten open en daarna werd alles klaargezet. Naast Suze, die vandaag als gast kwam, was er in de morgen ook een flinke groep natuurliefhebbers van het IVN aanwezig.
De eerste ronde door de kooi gelopen met Suze. Als eerste meldden zich een Koolmees en een Pimpelmees. Driftige vogeltjes, die flink van zich af kunnen bijten.  Het Koolmeesje haalde de ringtafel. Maar het Pimpelmeesje wist onderweg stiekem uit het zakje te ontsnappen.  Suze schrok van het wegvliegen van de pimpel. En echt waar, lag niet aan ons, maar aan de kwaliteit van het zakje. (Door Tijs die ook even langs kwam voor vertrek richting de Sovon-dag, direct uit de roulatie genomen.)

Grote Bonte Specht
Langzaam werd het steeds drukker rond onze tafel en hadden Tim en Maurice het druk met het beantwoorden van alle vragen.
Nadat de groep compleet was gaf Tim aan de IVN deelnemers een rondleiding door de Eendenkooi, onder tussen ging het vangen en ringen gewoon door en konden ook de natuurliefhebbers nog genieten van de bijzondere vogels van de dag.

Er valt heel wat te vertellen  over de Grote Bonte Specht

Toch prachtig om een Grote Bonte Specht van dichtbij te kunnen bekijken en vervolgens er nog een perfecte uitleg over de vogel te krijgen door Tim.

rui en vetgehalte

Het werk gaat door
Suze was onder de indruk, van de schoonheid van de natuur.
Die ontzettend kleine Winterkoninkjes, met toch zoveel tekeningen in het verenpatroon. 

Staartmees
Een Staartmeesje met zijn mini snaveltje en keurig bijgewerkte wenkbrauw. 

Vuurgoudhaantje
De allerkleinste, het Vuurgoudhaantje en zijn broertje het Goudhaantje. 

Tim - Ringmus - Maurice
1 kj of >1 of VG

Roodborst
Tjiftjaf


Pimpelmees, Koolmees, Ringmus, Roodborst en Tjiftjaf, prachtige vogeltjes.

Suze,  heel voorzichtig 
Heel even een Vink vasthouden, wel spannend en heel, heel voorzichtig, een belevenis.

IJsvogel
Uitsmijter was vanzelfsprekend de IJsvogel. “ Ik heb deze vogel nog nooit in het echt gezien en toch al een aantal keren naar de IJsvogel opzoek geweest en nu zie ik hem zelfs van dichtbij”. Even later  geeft de IJsvogel nog even een showtje  weg door er als een blauwe lichtflits, vliegensvlug vandoor te gaan.

IJsvogel
Lekker om weer eens met plezier rond te lopen in de natuur. Als er dan ook nog eens erg mooie soorten over de tafel gaan is het een dubbel feestje.En de vrijdag ook nog een paar uurtjes op pad geweest, waarbij nog eens vier Watersnippen uit het net gehaald werden en geringd. Was overigens waterkoud door de opkomende wind, maar met een leuk resultaat.

Dat verdient een fotootje

Watersnip, vol in de wind
Kortom de vogels verdienen weer een blog.

1 opmerking:

 1. Anja Vernikov Is het niet zeer stressvol als er een hele horde mensen van zo dichtbij foto's staan te maken? Zo'n vogeltje is gevangen en kan geen kant op...

  Huib de Rooij Een moment van stress is er natuurlijk als ze in het net vliegen.
  Daarna gaan ze in een zakje om tot rust te komen.
  De tere, kleine vogeltjes doen niet mee met zo'n 'show' en gaan zo snel mogelijk weer los. Soms zijn ze al weg voordat ik een foto heb kunnen maken.
  De grote jongens, zoals specht of merel kunnen er wel tegen om ze zo te laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen