zaterdag 16 juli 2016

Vlinders houden niet van zuring

een arm vol !!
Tegenover het kantoor van Natuurmonumenten is de vlindertuin. Een tuin waar veel bloemen bloeien, gezaaid en gepoot als voedsel voor de vlinders.

roestbruine zuring tussen het groen en de bloemen
Wat niet gezaaid of gepoot is, is de zuring, maar die wel talrijk en hardnekkig aanwezig is. En nu houden de vlinders niet zo van zuring en daarnaast verdringt de zuring de planten.
Overigens voor het totaal plaatje is het wel leuk om die bruine stengels zo tussen de bloemen te zien, maar ja, dat is alleen het plaatje.


Dus Tim Kreetz had zo bedacht, dan de zaterdagploeg de zuring wel even zou verwijderen, om vervolgens nog even in het parkbos wat onkruid weg te halen en daarna nog even naar de eendenkooi om wat springbalsemien te trekken.

ja, ja, ook een hele plant er uit
Een leuk plan, maar de zuring laat zich niet zo maar verwijderen. Diep geworteld zit de plant in de grond en als het even kan moet toch ook die wortel er uit. Dus met de hele ploeg en gewapend met de spa, na de koffie, het fietspad over en de vlindertuin in.


Drie karren vol met zuring werden er afgevoerd en als het goed is, is alle zuring verdwenen.
Na nog een kop koffie, sprongen een aantal vrijwilligers op de fiets om nog even wat springbalsemien te trekken in de eendenkooi.

pauze ???
Kortom weer een goed bestede dag.


O ja, de distels moesten ook nog verwijderd worden van de zandbult. Maar dat deed Henk zelf !!. Schijnt dat er een vorig keer naast de distels, ook de jonge plantjes van de gezaaide bloemen waren verdwenen, door een te ijverige bui van de vrijwilligers.

boswachter van dienst, Roy
Van de in de vlindertuin uitgezette vlinders is niet veel meer over. Nu was het tot nu toe ook geen echt vlinder weer op een enkele zonnige dag na, maar mogelijk zijn er ook daders terug te vinden in de oeverzwaluwenwand bij de Haarrijnseplas. De oeverzwaluwen lusten wel een lekker insectje.

goed te zien hoever de zuring al weg is
geen roestbruine zuring meer tussen de bloemen


koffie pauze buiten bij het nieuwe kantoor


reuzen- of springbalsemien

1 opmerking:

  1. Tjonge, tjonge, dat is geen peentjes zweten, maar zuring zweten ;-) Hard gewerkt en een mooi fotoverslag!
    groet.
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen